Skip to main content

Veturia Ghibu, doamna liedului

By septembrie 9, 2024octombrie 7th, 2024Proiecte culturale

Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) anunță proiectul cultural „Veturia Ghibu”, ce își propune să omagieze viața și contribuția remarcabilă a unei figuri importante și adesea subestimată a culturii muzicale românești, pianista și soprana Veturia Ghibu, recunoscându-i rolul central în promovarea genului lied în România, în dezvoltarea creației muzicale românești și în organizarea vieții culturale din Transilvania, în special în Cluj-Napoca, după Marea Unire.  

Prin aniversarea în 2024 a 135 de ani de la nașterea și 65 de ani de la trecerea sa în eternitate, proiectul readuce în atenție o perioadă esențială din istoria muzicii românești, marcată de reconfigurarea identității naționale și de integrarea în rețeaua culturală europeană. 

Veturia Ghibu a fost soția savantului, luptătorului pentru Marea Unire de la 1918 și pedagogului militant Onisifor Ghibu și o muziciană cu influență majoră în dezvoltarea creației muzicale românești și în promovarea liedului în România, fiind inițiatoarea acestui gen muzical la noi în țară. Ca soprană, pianistă și profesoară, de numele său se leagă mai multe premiere importante în domeniul muzical interpretativ și educativ în perioada 1919-1948: este prima promotoare a recitalurilor de muzică românească, susținătoare a învățământului muzical, organizatoare de concerte, animatoare a vieții cultural-muzicale în Cluj-Napoca, Sibiu și București, colaboratoare a lui George Enescu, acompaniată de acesta în concerte, prima interpretă de origine română înregistrată pe disc (Casa de Discuri „Columbia” – UK, 1927), prima româncă difuzată la postul Radio-Paris.  

Totuși, despre contribuția Veturiei Ghibu se știe și se vorbește foarte puțin astăzi, iar proiectul care-i poartă numele își propune sa-i omagieze viața și opera, aducând în atenție importanța și influența sa asupra culturii muzicale românești și europene. 

Astfel, 5 popasuri muzicale, programate pentru lunile septembrie și octombrie, în orașele cu legătură semnificativă cu viața și activitatea sa (București, Brașov, Cluj-Napoca, Sibiu și Sinaia), vor prilejui conlucrarea între factorul uman și noile tehnologii pentru portretizarea Veturiei Ghibu în tonuri contemporane, care să o apropie de publicul larg. Conferințele-spectacol vor cuprinde prezentări istorico-bibliografice și muzicologice, recitaluri în dialog multimedia, sesiuni de întrebări și răspunsuri, o expoziție de fotografie digitală, în orașe dragi ale artistei, de care era legată  prin biografia, anii săi de formare, activitatea pianistică și de canto. Conferințele muzicologice despre viața și activitatea Veturiei Ghibu vor fi prezentate în urma unei ample cercetări realizate de Dr. Bianca Manoleanu, soprană și Cadru Didactic Asociat în cadrul Universității Naționale de Muzică din București, și Dr. Corneliu Beldiman, istoric, muzeograf, cercetător științific la Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni și la Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului, Academia Română București. Recitalurile în dialog vor fi prezentate de Dr. Bianca Manoleanu, cu participarea unui duo de voce și pian, compus de Stanca-Maria Manoleanu, soprană, și Mihai Murariu, pianist-compozitor. Aceștia vor interpreta lieduri compuse de compozitori contemporani nouă, într-un dialog multimedia cu înregistrări ale Veturiei Ghibu interpretând lieduri contemporane din vremea sa. 

În cadrul evenimentelor vor avea loc sesiuni de întrebări și răspunsuri cu jurnalista Ivona Cristescu, muzicolog și realizatoare TVR. În paralel, va exista o expoziție de fotografie digitală cu imagini din viața Veturiei Ghibu.  

 

Foto: Mihai Benea.

Programul evenimentelor 

Evenimentele sunt programate în perioada 19 septembrie și 10 octombrie, astfel: 

CLUJ-NAPOCA, Academia de Muzică Gheorghe Dima – Studioul de concerte, joi, 19 septembrie, orele 19:00 

BRAȘOV, Filarmonica Brașov – Sala Mică, sâmbătă, 21 septembrie, orele 12:00 

SINAIA, Castelul Peleș – Salonul de muzică, sâmbătă, 28 septembrie, orele 16:00 

SIBIU, Biblioteca Județeană Astra – Sala Festivă, luni, 30 septembrie, orele 19:00 

BUCUREȘTI, Universitatea Națională de Muzică București – Studioul de operă și multimedia, joi, 10 octombrie, 19:00 

Liedul (din germană “Lied”, care înseamnă “cântec”) este o compoziție muzicală vocală, acompaniată de obicei de pian, bazată pe un text liric, adesea o poezie scurtă. 

Proiectul „Veturia Ghibu” este realizat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR), în colaborare cu Academia de Muzică Gheorghe Dima, Filarmonica Brașov, Muzeul Național Peleș, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu și Universitatea Națională de Muzică București, Asociația Socioculturală „Bianca”, Institutul Național Pentru Studiul Totalitarismului și ENJOYTV Romania, fiind cofinanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.