Skip to main content

WINGS @ Casa Dinu Lipatti

By octombrie 1, 2024Proiecte culturale

După ce în luna august, soprana Antonia Beteag, violonista Andreea Nistor și pianistul Horia Mihail au susținut la Tokyo recitaluri, a venit rândul artiștilor din Țara Soarelui Răsare să interpreteze în România.

Astfel, proiectul „ARIPI” continuă prietenia româno-japoneză, prilejuită de muzică, printr-un turneu național care cuprinde 3 popasuri.

Trei tineri artiști, Asahi Yokoyama, Natsuka Nemura și Airi Shimekake, vor interpreta la:

BUCUREȘTI | Vineri, 11 octombrie, orele 19:00 | Muzeul Casa Dinu Lipatti

BRAȘOV | Sâmbătă, 12 octombrie, orele 18:00 | Centrul Cultural Apollonia

SIBIU | Duminică, 13 octombrie, orele 19:00 | Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu

Asahi Yokoyama (Clasa a V-a)

A început să cânte la pian la vârsta de 4 ani. În prezent studiază sub coordonarea lui Hideko Hattori. A primit Premiul de Argint, Premiul Micul Artist și Premiul Micul Pian la a VII-a ediție a Concursului de Muzică pentru Juniori din România. E un elev de clasa a V-a din școala primară căruia îi place pianul și baschetul.

Natsuka Nemura (Clasa a V-a)

Născută în iunie 2014, în prefectura Nagano, Natsuka a început să cânte la pian la vârsta de 4 ani și a câștigat premii de top la diverse concursuri din Japonia. A devenit interesată de Ceaikovski prin intermediul baletului clasic, pe care l-a început la vârsta de 4 ani. Intră în contact cu muzica în fiecare zi printr-o varietate de experiențe, cum ar fi interpretarea la pian pe stradă și apariția ca actor în spectacolul unei companii de balet profesionist. A studiat sub îndrumarea lui Keiko Nishimura și crede că trebuie să continue să se provoace pe sine, distrându-se în același timp și progresând către obiectivele pe care și le-a stabilit.

Airi Shimekake (liceu)

Airi s-a născut în anul 2008. A studiat sub îndrumarea Mariei Takeda. A fost selectată în finala Concursului Național de Pian PTNA de 5 ori, a câștigat Premiul de Bronz, Marele Premiu al cursului East Kanto Junior Piano Competition și Premiul guvernatorului prefecturii Ibaraki, precum și Premiul de aur la All Japan Junior Piano Competition. A susținut 5 concerte la Muzeul de Literatură Koga din 2022 până în 2023. În 2023, a cântat într-un concert susținut alături de câștigătorii competiției japoneze la Viena. De asemenea, a obținut Premiul de aur la categoria pian solo la cea de-a VII-a ediție Romanian International Junior Music Competition.

Proiectul ARIPI a fost implementat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR), în parteneriat cu Ambasada României în Japonia 在日ルーマニア大使館 și Asociația Romanian Music Society in Japan (日本ルーマニア音楽協会), cu sprijinul Institutul Cultural Român / Romanian Cultural Institute (ICR) prin programul Cantemir.