Skip to main content

Amphitrio a deschis prima stagiune de jazz de la Ateneul Român

By octombrie 21, 2024Proiecte culturale

Amphitrio a deschis prima stagiune de jazz de la Ateneul Român, organizată de Filarmonica George Enescu în parteneriat cu Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR), un eveniment inedit pentru această locație emblematică din București, cunoscută în mod tradițional pentru concertele de muzică clasică. Această inițiativă reprezintă un pas important în diversificarea ofertei culturale din capitală, atrăgând un public nou și aducând pe scenă artiști de jazz consacrați.

Seria de concerte lunare a fost deschisă de grupul Amphitrio, iar succesul evenimentului a fost răsunător. Biletele au fost epuizate în mai puțin de 2 zile de la punerea în vânzare, iar datorită cererii publicului, organizatorii au decis să programeze un al doilea concert, în aceeași zi.

După succesul de la Ateneu, grupul Amphitrio va concerta în această seară în cadrul celui mai important festival de gen din regiunea caspică: Baku Jazz Festival, cu sprijinul oferit de Institutul Cultural Român / Romanian Cultural Institute (ICR), marcând un moment important pentru jazz-ul românesc, care ajunge rar în această regiune.

„Această stagiune, unică în istoria Ateneului Român, arată că, în sfârșit, jazz-ul și artiștii de jazz au ajuns acolo unde merită să fie, pe scena celui mai important edificiu al muzicii din țară. Sperăm ca stagiunea să devină o tradiție, contribuind astfel la consolidarea culturii genului în România.” – Sebastian Gheorghiu, curatorul stagiunii de jazz și manager cultural.

Amphitrio, care a avut o prezență notabilă și la The Jazz Cave Festival, ediția a IV-a, este un trio românesc cunoscut pentru abordările unice și inovative asupra jazzului.

Următorul concert din cadrul stagiunii de jazz la Ateneul Român va avea loc pe 11 noiembrie, când pe scenă va urca North Sea Strings Quartet, cvartetul de coarde jazz olandez al momentului. Instrumentiștii improvizatori aduc o lumină nouă asupra cvartetului de coarde tradițional prin improvizațiile lor expresive, stilurile inovatoare de interpretare și compozițiile idiosincratice, inspirate de jazzul modern, muzica mondială, muzica clasică modernă și EDM. În acest fel, ei construiesc pe o tradiție tânără care a început cu grupul american Turtle Island Quartet în 1985.
Amphitrio.

Amphitrio este un proiect de jazz contemporan iniţiat în anul 2020, avându-i în componenţă pe pianistul și compozitorul Andrei Petrache, basistul Mike Alex și percuţionistul Philip Goron, instrumentiști cu o fundaţie solidă în muzica clasică și alternativă.

Povestea din spatele acestui trio vorbește despre prietenie, despre plăcerea de a cânta și de a improviza într-o formulă bine sudată, indiferent de faptul că fiecare dintre cei trei activează simultan în multiple alte proiecte.

Repertoriul Amphitrio conţine piese originale scrise de Andrei Petrache într-o zonă a jazz-ului modern, cu influenţe din jazz-ul nordic contemporan și culori balcanic-orientale, dar și amprente din heavy rock și muzică electronică. Prin lansarea celor două albume de debut, „Points” și „Seasons” (2023), Amphitrio a început să exploreze tot mai multe subgenuri ale domeniului electro-groove, continuând astfel să își extindă orizontul creativ, iar odată cu lansarea celui de-al treilea album muzical, „Timelines” (2024), trio-ul își lărgește și mai mult aria stilistică.

Până în prezent cei trei au cântat la festivaluri de renume precum Jazz in the Park (2022, 2023, 2024), Gărâna Jazz Festival (2024), JazzX (2023), Sepsi Jazz&Blues Festival (2022, 2024), Oradea Festifall (2023), The Jazz Cave Festival (2023, 2024), Waha Festival (2024), Jazz On The Rooftop (2024), Vadoo Fest (2024) și au susţinut zeci de alte concerte de jazz, atât în București, cât și în ţară. Printre realizările trio-ului se remarcă obţinerea premiului pentru Cea Mai Bună Compoziţie la Concursul Jazz in the Park (2023).

Turneul Internaţional „What Freedom Sounds Like”, din care face și concertul de la Ateneul Român, derulat în lunile octombrie-noiembrie 2024, este prima apariţie a trio-ului pe scenele de jazz din Europa și Asia. Amphitrio concertează în Berlin, Baku, Viena, Bratislava, Brno, Belgrad, Sofia, Budapesta, Cracovia, Aalborg, Köln, Frøstrup, Mönchengladbach.

MEMBRI

Andrei Petrache (pian), dublu licenţiat în Compoziţie Clasică și Dirijat Orchestră, și absolvent al programului de masterat Stil și Limbaj Compoziţional din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din București, este, în prezent, doctorand și cadru didactic asociat la aceeași instituţie. Lucrările sale au obţinut peste 30 de premii la competiţii naţionale și internaţionale de compoziţie, fiind interpretate în orașe importante din Europa și Asia. De asemenea, a obţinut multiple premii în context naţional și internaţional și din calitatea de pianist, activitatea sa din ultimul timp fiind orientată spre scena de jazz. Colaborările sale includ artiști de renume precum Nicolas Simion, Sorin Romanescu, Cătălin Milea și alţii, precum și numeroase alte proiecte de jazz și muzică alternativă. Până acum, Andrei a evoluat pe scene din Europa, Asia și America de Nord.

Alexandru (Mike) Marin (contrabas și bass electric) a absolvit Facultatea de Compoziţie, Muzicologie și Pedagogie Muzicală – secţia Compoziţie Jazz din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din București. De-a lungul timpului, acesta a obţinut premii la diverse competiţii și a acumulat o vastă experienţă concertistică, atât ca solist, cât și ca membru în orchestră, în România și în Europa. În prezent, Mike colaborează cu orchestre recunoscute precum Bucharest Jazz Orchestra, Big Band Radio și Orchestra Simfonică București (OSB), dar și cu artiști de renume precum Nicolas Simion, Sorin Zlat, Mircea Tiberian, Sebastian Burneci, Cătălin Milea, Simona Strungaru și alţii, fiind totodată implicat și în proiectele Norzeatic și Qinta Spartă și Sebastian Burneci Quintet.

Philip Goron (tobe) este absolvent al Facultăţii de Interpretare Muzicală, secţia Percuţie, de la Universitatea Naţională de Muzică din București, și al programului de studii Young Masters la Universitatea de Muzică și Artă a Spectacolului din Viena (MDW). În 2023, Philip a fost distins cu bursa Yamaha pentru Interpretare Muzicală – Percuţie și cu Bursa de Excelenţă oferită de Universitatea de Muzică din București. Actualmente, el activează atât în domeniul muzicii clasice, cât și în cel al world music și jazz. Astfel, Philip colaborează ca percuţionist cu orchestrele unor instituţii de prestigiu precum Filarmonica George Enescu, Opera Comică pentru Copii și Teatrul Naţional de Operetă și Musical din București. De asemenea, este activ ca toboșar în proiecte de world music și jazz, printre care Mădălina Pavăl Orchestra, Luiza Zan Quintet și Răzvan Florescu Quintet.