Skip to main content

Cartografii Sonore | Conversație despre timp

By aprilie 10, 2025Proiecte culturale

Un nou eveniment din stagiunea „Cartografii Sonore”, ediția a X-a, are loc la Muzeul Hărților și Cărții Vechi, vineri, 25 aprilie, de la orele 18:00.

“Conversație despre timp”
Bilete, aici:
https://eventbook.ro/music/bilete-cartografii-sonore-conversatie-despre-timp

Timpul curge. Uneori ne grăbește, alteori ne lasă să visăm. Dar dacă, pentru o seară, l-am putea asculta?

„Conversație despre timp” propune o incursiune muzicală și narativă în această temă universală – timpul, care ne invită să explorăm trecerea, schimbarea și momentele care contează cu adevărat.

Oboiul, fagotul și pianul își vorbesc, se joacă, se contrazic, îți șoptesc nostalgii și te provoacă să te oprești, măcar pentru o clipă. Între sunete, naratorul creează un fir conducător, legând muzica de amintiri, reflecții și întrebări care te vor face să zâmbești, să visezi, să-ți amintești.

O călătorie muzicală prin timp
De la melancolia lui Albinoni la eleganța lui Fauré, de la energia lui Poulenc la pasiunea lui Piazzolla, de la lirismul introspectiv allui Rolf Løvland la rafinamentul și poeticitatea tematicilor lui Alan Silvestri, fiecare piesă deschide o fereastră către o altă fațetă a timpului.

Interpreți:
🎼 Cristina Tegzeșiu – oboi
🎼 Albert Moisi – fagot
🎹 Paul Ionescu – pian
🎤 Oana Manițiu – narator

Vineri, 25 aprilie 2025
Orele: 18:00
Muzeul Hărților

Un spectacol emoționant, vibrant, imprevizibil, care te va face să îți pui o singură întrebare: Dacă timpul ar vorbi, ce ți-ar spune?

Hai să descoperim împreună timpul, prin muzică și poveste!

Lucrarea serii: „Harta cerului” – Frederick de Wit, cca. 1670

„Harta cerului” este o impresionantă cartografiere a bolții cerești, cu focus asupra emisferei sudice. Publicată de Frederick de Wit în Amsterdam, în jurul anului 1670, aceasta prezintă atât constelațiile, cât și legătura lor cu semnele zodiacale, reflectând fascinația epocii pentru astronomie și astrologie.

Lucrarea include reprezentări ale principalelor teorii astronomice din secolul al XVII-lea – de la Copernic și Ptolemeu la Tycho Brahe. În Muzeul Hărților există o amplă decorație inspirată de această hartă complexă; este vorba despre o pictură, realizată pe pânză și ulterior aplicată pe unul dintre plafoane, ca parte a eforturilor de a adapta clădirea la noua sa destinație.

Stagiunea „Cartografii Sonore” este organizată de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) și Muzeul Hărților și Cărții Vechi.