Skip to main content

Înapoi la Peșteră. Prima ediție The Jazz Cave Festival începe în acest weekend

By iulie 2, 2021Proiecte culturale

Peștera Ialomiței din Bucegi va deveni o scenă naturală pentru un număr de peste 60 de artiști confirmați la The Jazz Cave, cel mai nou festival dedicat artei sunetelor improvizatorice din România. Evenimentul se va desfășura în perioada 2 – 4 iulie 2021, în conformitate cu toate prevederile legale în vigoare.

Împătimiții muzicii de jazz se pot bucura de trei zile petrecute în aer liber vizitând totodată comori ale Bucegilor începând cu Peșera Ialomiței, una dintre cele mai valoroase obiective speologice din țară. Abonamentele s-au epuizat în urmă cu câteva săptămâni, fiind valabil un număr restrâns de bilete pe zile, prin rețelele Entertix.ro și Myticket.ro.

În calitate de amfitrion va fi invitat îndrăgitul realizator radio Florian Lungu, personalitate remarcabilă a jazz-ului românesc, cunoscut în rândurile publicului prin porecla „Moșu’”. Realizator a peste 7000 de emisiuni radio și TV, autor a sute de articole pe tema jazz-ului, Florian Lungu a declarat recent pentru publicul așteptat la Festival: „Ca artă a emancipării, plină de creativitate, registru de apogeu al exprimării sonore spontane, JAZZUL întruchipează, în fapt, triumful maximei, continuei prospeţimi în expresie, omagiul adus de interpretul creator publicului avid de noutate. (…) Arta a fost şi va rămâne incontestabil o modalitate oportună de a trece mai uşor peste perioade dificile şi, cu atât mai decisiv, muzica în contact nemijlocit cu publicul va contribui mereu la însănătoşirea sufletelor afectate de apăsătorul jug al contextului actual…”

Programul va cuprinde recitaluri susținute de unii dintre cei mai în vogă artiști ai momentului, atât din generațiile consacrate, cât și parte din noul val de jazz românesc, unul dintre scopurile evenimentului fiind acela de a promova diversitatea acestei arte, începând cu tineri interpreți și culminând cu adevărate legende actuale. Un cross-over de trei zile pe ritmuri noi și vechi, electronice sau folclorice se pregătește să înceapă vineri după-amiază în ambientul natural al peșterii care păstrează izvoare subterane alături de numeroase legende și mitologii ale acestor meleaguri.

Alexandru Arcus - De la prima editie„Mesajul autenticităţii acestei minunate arte, a muzicii improvizate, spune Florian Lungu, va fi acreditat de muzicieni cu majusculă din ţară şi de peste hotare: între ei Mircea Tiberian, Alex Simu, Sebastian Burneci, Paolo Profeti, Irina Sârbu, Ana-Cristina Leonte, Alex Arcuş, John Betsch, Chris Dahlgren – pentru a-i numi doar câţiva dintre cei mai reprezentativi.” Pe lângă concerte, Festivalul va mai cuprinde expoziții de istorie și artă contemporană precum și proiecții de film la Hotel Peștera. Va expune artista multimedia Elena Nicoleta Albu care va pregăti un performance inspirat de muzica live, iar pe ecranul de cinema în aer liber vor fi prezentate filmele Whiplash (2014, R.: Damien Chazelle), Mezzo forte! (2019, R.: Eugen Dediu) și Prova d’orchestra (1978, R.: Federico Fellini).

Nerăbdarea de a asculta din nou muzică live aparține în aceeași măsură atât publicului, cât și artiștilor care au pregătit un program inspirat de timpurile pe care le-am traversat în perioada de izolare socială, evidențiind un mesaj central despre libertate și bucurie de a fi împreună, împărtășind aceleași sentimente despre conexiunea profundă dintre om, sunete și natură.

Mircea TiberianMircea Tiberian: „Muzica și peisajul natural sunt într-o strânsă legătură, mai ales jazz-ul care se potrivește în locuri cu o poveste aparte; cum s-a mai cântat în biserici, de exemplu, în locuri care au o anumită încărcătură, locuri ce poartă un anume mesaj, iar dacă muzicienii sunt sensibili, acest lucru nu trebuie     să-i facă să-și schimbe modul de a cânta, ci să-i inspire pentru a-și expune cu mult mai multă claritate muzica. Mă bucur că avem și în zona de Sud un festival promițător, cu atât mai mult cu cât spațiul se deosebește prin acustica naturală a peșterii. Trio-ul nostru va interpreta în mare măsură muzică împrovizată care va fi legată, bineînțeles, și de sonoritatea specifică locului. Vom simți imediat dacă este un anume reverb, o anumită lumină, muzica improvizatorică depinde foarte mult de contextul în care se desfășoară.”

Alex SimuAlex Simu: „Cumva, peșterile au fost casele primelor așezări umane și poate că fiecare om când intră     într-o peșteră se gândește că aici a trăit acum milioane de ani. A rămas ceva în subconștientul nostru adânc. Sunetul – acustica peșterii a rămas cu noi pe toată durata umanității, fiindcă oriunde am cânta, muzica am dorit să sune ca în peșteră, nu am vrut să pierdem această senzație ancestrală. Pentru mine e ca o dublă întoarcere: voi fi din nou acasă, mă întorc în România, este ca o întoarcere în două dimensiuni. Stilul nostru bazându-se foarte mult pe improvizație jazz, vom lua în considerație 100% acustica spațiului și abia aștept să cântăm exact cum simțim că se potrivește mediului în care ne aflăm care cu siguranță că ne inspiră. La fel de mult ne inspiră sentimentul de libertate pe care l-a promovat dintotdeauna jazz-ul. Libertate de a fi, libertate față de propriile noastre gânduri. Când compuneam în perioada izolării îmi căutam o libertate de dincolo de sistem, apoi am realizat că sistemul este perceput de propriile noastre gânduri. Și atunci, când suntem liberi de gânduri, se produce o revoluție interioară. Dacă n-am putut să realizăm o revoluție exterioară, ea s-a produs înăuntru. Și cred că acest lucru o să se resimtă frumos în sunete.”

Accesul la eveniment se poate face cu autoturismul cât și cu telecabina din Bușteni până la Babele și apoi telecabina spre Peștera (care funcționează întrerupt, în funcție de condițiile meteo și reparațiile aflate în desfășurare). În zona telecabinei din Bușteni sunt disponibile mijloace de transport private spre Peștera Ialomiței. Biletul va include atât vizitarea Peșterii cât și un pahar de vin bio oferit de partenerii evenimentului, Domeniul Bogdan. Mai multe amănunte despre evenimente, pe paginile de Facebook și Instagram: The Jazz Cave Festival.

The Jazz Cave Festival

The Jazz Cave Festival, prima ediție, este un eveniment organizat de UCIMR – Asociația „Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România” prin programul „OTA” și Exces Music. Parteneri principali: Consiliul Județean Dâmbovița, Asociația Turistică Peștera – Padina, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească”, Hotel Peștera. Parteneri culturali: Institutul Cultural Român, Primăria Moroieni, Peștera Ialomiței, Festivalul de Film și Istorii Râșnov, Arts District is Here!, Keia – Izvorul Zăganului, Foldo.

Parteneri media: Enjoy TV România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Cronica Română, Zile și Nopți, Agenția de Carte, Șapte Seri, România Pozitivă, Munteanu Recomandă.