Ne bucurăm să vă anunțăm că Asociația UCIMR a fost nominalizată la Premiile Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), în secțiunea „Soluții inovatoare în promovarea patrimoniului”.
Proiectul nominalizat este Rezidența Transilvanica, un proiect tare drag nouă, care promovează patrimoniul cultural local și contribuie la dezvoltarea muzicii clasice.
În vara anului 2022, șase compozitori din România, Europa și SUA au plecat într-o călătorie în Transilvania pentru a găsi noi surse de inspirație.
În căutarea de legende locale și sate pitorești, artiștii au petrecut timp explorând zonele rurale ale regiunii și au împărtășit experiențele lor în laboratorul de creație ICon Arts.
Rezultatul acestui proiect amplu de cercetare a fost prezentat în primă audiție, în octombrie, pe scena Filarmonicii de Stat Sibiu și în incinta Bisericii fortificate din Mălâncrav.
Piesele compuse au prins viață prin contemplația detaliilor și a peisajelor naturale, cu picturi, decorații, scări misterioase și ferestre de basm, clopote, simboluri medievale și blazoane ale vechilor familii săsești, constituind metafore pentru noile compoziții. Astfel, artiștii au păstrat vie amintirea experienței autentice din Transilvania.
Scopul proiectului Rezidența Transilvanica este sprijinirea dezvoltării artistice, oferind contextul adecvat pentru artă, cercetare și reflecție, un obiectiv specific al rezidențelor creative din mediul internațional.
Munca artiștilor care au luat parte la proiect nu a rămas neînsemnată, astfel, cele șase piese au constituit o parte dintr-o lucrare colectivă modulară intitulată „Suita Transilvanica”.
Ascultă:
Nominalizarea la Premiile AFCN reprezintă o recunoaștere a muncii depuse și a impactului pozitiv asupra comunității și ne onorează și ne responsabilizează în egală măsură.
Emoțiile continuă până pe data de 15 mai, când va avea loc Gala de premiere și vom afla câștigătorii.