- Acest eveniment a trecut.
ICon Arts XXI – Concert Arcade – Ansamblul ICon Arts, Tri, Andrei Petrache
2 august, 2023 @ 6:00 pm
Ansamblul ICon Arts este un grup dedicat muzicii contemporane și proiectelor camerale, fondat în anul 2009 în cadrul Academiei și Festivalului ICon Arts Transilvania și ulterior dezvoltat în parteneriat între Asociația „Uniunea de Creație Interpreativă a Muzicienilor din România” și Filarmonica de Stat Sibiu.
În componența ansamblului se regăsesc interpreți ai Filarmonicii de Stat Sibiu cât și muzicieni invitați:
Raluca Stratulat, vioara I; Alexandru Timilie, vioara a II-a; Marius Ungureanu, violă; Andreea Țimiraș, violoncel; Oana Silișteanu, flaut; Ciprian Dancu, clarinet; Mircea Ardeleanu, percuție; Mihai Murariu, pian.
Scurt istoric:
2009 – Ansamblul transilvănean de muzică contemporană ICon Arts este înființat în cadrul Festivalului ICon Arts, la inițiativa percuționistului Andrei Marcovici, a dirijorului Gabriel Bebeşelea și a managerului cultural Sebastian Gheorghiu. Principala menire a acestui ansamblu este promovarea muzicii contemporane și atragerea publicului larg către acest gen.
2010 – Ansamblul ICon Arts devine o prezență constantă pe scena festivalurilor de artă contemporană, precum SIMN (Săptămâna Internațională a Muzicii Noi), Festivalul Internațional de Artă Contemporană de la Sibiu, stagiunea de muzică britanică ș.a. Colaborează cu diferiți artiști, între care Theo Wolters (dirijor), Ioana Ilie (pian), Bogdan Saratean (actor), Rodica Vica (soprana), dar și cu compozitori din întreaga lume, incluzând deja în repertoriul său un număr impresionant de prime audiții absolute.
2011 – În luna septembrie, ansamblul este invitat să susțină trei concerte în workshop-ul de compoziție din cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”, fiind extrem de apreciat de către compozitorii Bernard Cavanna (Franța), Dan Dediu (România), Costin Miereanu (Franța), Octavian Nemescu (România), Cornel Țăranu (România), Hubert Stuppner (Italia) și Zygmunt Krause (Polonia) – membri ai juriului Concursului Internațional de Compoziție „George Enescu” 2011. În urma acestei experiențe, ansamblul a fost din nou selectat pentru participarea la ediția din 2013 a Festivalului Internațional „George Enescu”.
În decembrie 2011, sub bagheta lui Gabriel Bebeșelea, încheie anul Mahler cu o interpretare rară a Simfoniei nr. 4, într-o reducție de Erwin Stein. Alături de soprana Rodica Vica, interpreții au marcat ultimul concert românesc dintr-o lungă serie de evenimente aniversare dedicate compozitorului pe tot parcursul anului 2011.
2012 – În luna martie, Ansamblul ICon Arts este cooptat de prestigioasele formații Telemaque (Franța) și Musiques Nouvelles (Belgia), în proiectul internațional ECO – European Contemporary Orchestra.
În iulie si august 2012, la invitația Asociației Korvat Auki și British Council România, susținute o serie de concerte dedicate compozitorilor finlandezi și britanici. În noiembrie 2012, ansamblul este solicitat să celebreze, printr-un recital extraordinar, aniversarea a 74 de ani de prezență a British Council în România.
2013 – Continuă colaborarea cu Festivalul Internațional „George Enescu” pentru workshop-ul de compoziție și susține concerte alături de ECO în Mons (Belgia), Marsilia (Franța) – Capitala Culturală Europeană, Veneția – Bienală (Italia) și București – Festivalul „George Enescu”, interpretând lucrări de Ivan Fedele, Francois Narboni, Karl Fiorini, Bernard Cavanna, Jean-Luc Fafchamps, Benoît Chantry, Liviu Dănceanu și Adrian Iorgulescu.
2015 – Ansamblul ICon Arts susține un concert de muzică contemporană românească la Pavilionul României din cadrul Expo Milano.
2013 – prezent, Ansamblul ICon Arts devine laborator de creație pentru programul ICon Arts Composer in Residence inițiat de compozitoarea Diana Gheorghiu și interpretează zeci de prime-audiții scrise de tineri creatori din întreaga lume pentru diferite formule instrumentale ale grupului, sub mentoratul unor compozitori reputați, precum Dan Dediu, Philip Cashian, Diana Rotaru, Joshua Fineberg ș.a.
2021 – prezent, sub mandatul managerului Cristian Lupeș, Ansamblul ICon Arts devine proiect muzical dezvoltat în parteneriat cu Filarmonica de Stat Sibiu, ca grup dedicat promovării repertoriului contemporan și proiectelor camerale.
TRÍ – este un ansamblu de jazz contemporan recent format de toboșarul și compozitorul Miles Ronayne alături de doi colegi ai săi de la Dublin City University, Gustavo de Morais – chitarist de origine braziliană și basistul bulgar Petar Krivitsky.
Numele grupului este dat de cuvântul irlandez „trei” și este un exemplu excelent al modului în care culturi diferite se amalgamează pentru a crea muzică și artă de calitate.
Grupul interpretează compoziții originale ale tuturor membrilor formației împreună cu melodii de jazz contemporan de ultimă oră de la compozitori precum Javier Santiago, Kurt Rosenwinkel, John Scofield, Femi Temowo, Joshua Redman.
Așteptați-vă la un spectacol dinamic, creativ și captivant!
Miles Ronayne
Miles Ronayne este un toboșar și compozitor irlandez emergent pe scena muzicii improvizate. De curând, el a finalizat ultimul an de studii în cadrul DCU – Dublin City University, unde a studiat jazz și muzică contemporană și a susținut numeroase concerte în cadrul mai multor ansambluri din Irlanda și Europa.
Cu un stil profund înrădăcinat în muzica Neo-Soul, el îmbină această influență cu complexitatea jazzului contemporan.
Compozițiile sale transportă ascultătorul într-o lume de melodii fluide, improvizație și peisaje armonice bogate. În anul 2022 s-a clasat în finala concursului Young Irish Jazz Musician Of The Year jurizat de Bill Whelan, Linley Hamilton și Ellen Cranitch.
De atunci a cântat alături de artiști internaționali apreciați precum Daniel Rorke, Michael Buckley, Cormac O’Brien, Greg Felton, Peter Hanagan și Stephen McFarlane și a participat la cea de-a 20-a ediție a Bydgoszcz Jazz Festival din Polonia din 2022, cariera sa fiind în plină dezvoltare.
Gustavo De Morais
Gustavo de Morais este un chitarist brazilian stabilit în Dublin. El s-a mutat în Irlanda în 2017 pentru a-și începe activitatea în domeniul jazzului în cadrul facultății DCU.
În calitate de acompaniator și improvizator, Gustavo combină moștenirea sa braziliană cu muzica contemporană. Spontaneitate, melodii lirice, energie și umor sunt caracteristici constante ale stilului său interpretativ.
Petar Krivitsky
Petar Krivitsky este un multi-instrumentist din Sofia, Bulgaria. A absolvit liceul în 2019 la secția de contrabas clasic în cadrul „Școlii Naționale de Muzică – Lyubomir Pipkov” din capitală, în acest timp cântând și la chitară și chitară bas în mai multe trupe și proiecte de muzică contemporană.
Următorii trei ani i-a petrecut specializându-se în jazz la bas și chitară electrică în cadrul Academiei Naționale de Muzică „Prof. Pancho Vladigerov” din Sofia, apoi s-a transferat la Dublin prin programul “Erasmus”.
Drumul său muzical la confluența între clasic și jazz influențează evoluția sa interpretativă, conferindu-i un farmec aparte.
Andrei Petrache este o prezență constantă pe scenele românești, prin recitaluri de pian, concerte camerale sau ca muzician de jazz. De asemenea, palmaresul său la concursuri naționale și internaționale este deja impresionant, cu peste 30 de premii câștigate.
Detalii
- Dată:
- 2 august, 2023
- Oră:
-
6:00 pm
- Eveniment Categories:
- IconArts 2023, Sibiu
Loc de desfășurare
- Filarmonica de Stat Sibiu
-
Strada Cetății 3-5
Sibiu, Sibiu 550160 România + Hartă Google