Joi, 24 august, încheiem periplul jazzistic cu ultimul concert din stagiunea JAZZ BASTION III – #Globetrotter. Ajungem în ultima destinație: Azerbaidjan, alături de Rain Sultanov și Shahin Novrasli.
Rain Sultanov
Rain Sultanov este un saxofonist de jazz, care a adus o contribuție uriașă dezvoltării culturii de jazz în Azerbaidjan. Puțini au reușit să parcurgă un astfel de drum creativ tulburător și interesant, bogat și plin de evenimente muzicale, precum Rain Sultanov. Muzica lui Rain transmite empatie și te provoacă la reflecție.
După absolvirea unei școli de muzică ca student la distanță, specializându-se în clarinet și uimindu-și profesorii prin munca asiduă și talentul său natural, Rain a demonstrat pentru prima dată abilitățile sale muzicale. În 1985, Rain Sultanov a fost premiat la concursul republican al clarinetiștilor.
În 1988, după ce a primit o invitație din partea maestrului de artă vocală azerbaidjană Rashid Behbudov, a început să lucreze la Teatrul Cântecului din Azerbaidjan. În 1990, Rain devine solistul de jazz al Orchestrei de Jazz de Stat „Qaya”. După această perioadă, putem spune că a început cariera profesională emergentă în jazz a lui Rain Sultanov.
În 2003, Rain Sultanov a publicat o lucrare, care a devenit prima lucrare de referință comprehensivă despre jazzul din Azerbaidjan, arătând întregul proces de dezvoltare istorică a jazzului în Baku.
Pe lângă cercetarea științifică și analiza dezvoltării jazzului, Sultanov nu s-a limitat în activitatea muzicală. Un an mai târziu, Rain Sultanov a devenit directorul artistic și organizatorul festivalului pe care l-a numit Festivalul de Jazz Baku. Începând cu acel an, festivalul internațional de jazz din Baku s-a desfășurat anual și este cel mai mare eveniment de jazz din țară.
De asemenea, el deține propriul său stil unic de interpretare și o serie continuă de noi idei, albume și proiecte. Rain Sultanov a fost participant la multe concerte și festivaluri de jazz desfășurate în întreaga lume, fiind un muzician de jazz cu autoritate și exponent principal al diferitelor forme de muzică, cu propriul său stil și o pleiadă de idei și proiecte, atras irezistibil de lumea misterioasă a viitorului.
Shahin Novrasli
Născut în Baku, Azerbaidjan, Shahin este descendent al celebrului poet Mirza Alesker Novres din secolul al XIX-lea. Tatăl său, profesorul Novras, și mama, economistul Naila, au insuflat fiilor lor dragostea pentru muzica bună și cunoștințele lor în domeniul muzical. La vârsta de trei ani, Shahin arăta deja interes pentru muzică și ritm. Prima sa interpretare majoră în public, la vârsta de 11 ani, a avut loc la Sala Filarmonicii de Stat din Azerbaidjan, în cadrul unui concert de orchestră simfonică susținut de compozitorul Azer Rzayev.
În timpul studiilor la colegiul de muzică în clasa lui Gulya Namazova, Shahin a fost un student foarte serios în muzica clasică și a demonstrat mare pricepere în interpretarea unui vast repertoriu de lucrări de Mozart, Bach, Chopin, Beethoven, Rahmaninov și alți compozitori.
Această pregătire temeinică se vede în compozițiile sale de jazz și în dragostea sa pentru muzica americană – jazzul, ritmul, armonia.
Combinația tuturor abilităților muzicale, de la interpretare la compoziție, i-a deschis lui Shahin calea pentru a-și exprima lumea interioară prin muzică, și astfel jazz-ul a devenit în curând centrul principal al creativității sale.
În perioada adolescenței, Shahin s-a dedicat muzicii sale preferate, ascultând marii pianiști: Ahmad Jamal, Oscar Peterson, Bill Evans, Keith Jarrett, Chick Corea, în același timp studiind armonia și compoziția.
După absolvirea Școlii de Muzică Bulbul, a continuat la Academia de Muzică de Stat din Azerbaidjan. Aici și-a dedicat timpul analizei muzicii legendarului pianist de jazz Vagif Mustafazadeh, creatorul unei sinteze între jazz și muzica tradițională.
Începând cu 1997, Shahin a început să cânte în America și Europa în diferite formate: solo, trio și cvartet. Shahin a înregistrat trei albume live: „Live in Moscow”, „Live in Prague Castle” și „Jz’Mu, Live in Baku”.
Un moment definitoriu în munca și cariera lui Shahin a fost întâlnirea cu Ahmad Jamal. În 2014, în America, Shahin l-a întâlnit pe managerul lui Jamal, Laura Hess-Hay, iar ea l-a prezentat lui Ahmad Jamal, care a apreciat foarte mult muzica sa.
“El este unul dintre cei mai mari pianiști pe care i-am auzit vreodată.”, spunea Ahmad Jamal, care a fost de asemenea, co-producător al albumului său din 2017, „Emanation”, premiat în UK Vibe pentru „Cel mai bun album de jazz din 2017”.
Surse: Wikipedia, Europe Jazz Network, Jazz Music Archives