Skip to main content

MuziColine – Duo Hesperus

By octombrie 17, 2023octombrie 20th, 2023MuziColine, Proiecte culturale

Proiectul MuziColine continuă în luna octombrie cu ateliere pentru copii și un recital de chitară. Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) invită copiii la atelierele pline de activități, sâmbătă, 21 octombrie, începând cu orele 10:00 la Copșa Mare și 12:00 la Biertan. De la orele 17:00, la Căminul Cultural din Biertan publicul este așteptat la un recital deosebit de chitară Duo Hesperus, alături de chitariștii Costin Soare și Ioan Bănescu.

Costin Soare

Costin Soare este unul dintre cei mai apreciaţi şi activi muzicieni români, îmbinând în mod fericit o frumoasă carieră concertistică (chitarist şi lutist) cu cea pedagogică (profesor la C.N.A. „Dinu Lipatti”, Bucureşti şi cadru asociat dr. la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti), fiind, de asemenea, director artistic al Festivalului Internaţional „Serile de chitară”, proiect de succes în cadrul căruia concertează chitarişti de top din întreaga lume. Cu o experienţă de 11 turnee (inter)naţionale la activ (peste 80 de concerte în ţară şi străinătate – Ungaria, Danemarca, China – în ipostază solistică sau alături de muzicieni precum flautistul Ion Bogdan Ştefănescu, violoniștii Valentin Şerban și Vlad Maistorovici, violistul Marius Ungureanu, mezzosoprana Claudia Codreanu și actriţa Daniela Nane), 3 CD-uri solo, primul lansat în 2014, „Nocturne şi dansuri”, cel de-al doilea în 2020, intitulat „Oglinzi”, iar al treilea, „Oraşe invizibile şi fiinţe imaginare” – Muzică contemporană românească pentru chitară (2021) şi unul cameral în 2017, „Twenty Shades of Music” (alături de Ion Bogdan Ştefănescu), cu peste 250 de concerte desfăşurate în ţară şi străinătate, muzicianul-chitarist Costin Soare este un promotor neobosit al muzicii clasice prin intermediul unui instrument al cărui sunet şi repertoriu sunt apreciate de publicul larg.

Pasionat de muzica contemporană, a iniţiat un proiect unic în lumea chitaristică de la noi, intitulat „Musica…”, parte a Festivalului Internaţional „Serile de chitară”, prin care încearcă să stimuleze creaţia pentru instrument, ocolit, până de curând, de majoritatea compozitorilor valoroşi din România. De la debutul proiectului, în 2012, la Muzeul Naţional „George Enescu”, a cântat în cele 9 recitaluri peste 25 de lucrări în primă audiţie, scrise de compozitori precum: Dan Dediu, Carmen Cârneci, Violeta Dinescu, Gabriel Almaşi, Gabriel Mălăncioiu, Şerban Marcu, Cătălin Ştefănescu-Pătraşcu, Sebastian Androne, Sebastian Ţună.

Ioan Bănescu

Ioan Bănescu este un tânăr talentat, student al programului de masterat de la Universitatea Națională de Muzică din București. Este cunoscut drept un chitarist pasionat, cu o activitate concertistică intensă, apreciat pentru interpretarea repertoriului tradițional, cât și pentru interesul său pentru muzica contemporană. În 2020, a avut oportunitatea de a beneficia de o bursă Erasmus, care i-a permis să studieze la facultatea „Béla Bartók” din Szeged, Ungaria, sub îndrumarea profesorului David Pavlovits.

Ioan a participat la numeroase concursuri de chitară, atât la nivel național, cât și internațional, obținând premii semnificative. De asemenea, a susținut recitaluri solo sau alături de ansambluri camerale în locații prestigioase, precum Palatul Suţu, Muzeul Naţional „George Enescu” din București și Sinaia, Castelul Peleș, Sala Thalia din Sibiu, dar și în afara țării, în Elveția și Ungaria. Ioan Bănescu a avut privilegiul de a participa la numeroase cursuri de măiestrie, având ocazia să învețe de la unele dintre cele mai apreciate nume din lumea chitariștilor, precum Marcin Dylla, Reinbert Evers, Andras Csaki, Matteo Mela, Lorenzo Micheli, Pablo Marquez, David Pavlovits, Susana Prieto și Alexis Muzurakis. De asemenea, pasiunea lui Ioan a fost șlefuită și prin intermediul Academiei ICon Arts, unde a studiat alături de mentorul său, Costin Soare.

În ultimii ani, Ioan și-a dedicat pasiunea și talentul muzical muzicii contemporane. Una dintre realizările sale notabile include participarea într-un duo cu profesorul său, Costin Soare, la prestigiosul Festival Internațional „Serile de chitară”. El înțelege că a deveni un muzician desăvârșit implică nu doar măiestria tehnică, ci și o deschidere către înțelegerea culturii și o curiozitate constantă de a se (auto)descoperi prin intermediul literaturii, artelor vizuale și multe altele.

Se zice că elevul își poate depăși profesorul, iar Ioan a reușit să îl egaleze, împărțind scena cu mentorul, și de acum colegul său, Costin Soare.

Ateliere pentru copii cu Ana-Maria Galea și Daniel Csikos

În plus, copiii sunt așteptați la ateliere pline de activități susținute de Ana Maria Galea și Dani Csikos, de la orele 10:00 la Copșa Mare și de la orele 12:00 la Biertan. Ana Maria Galea și Daniel Csikos au împărțit scena timp de peste un deceniu. În formula de duo pe care o alcătuiesc, artiștii s-au dedicat explorării unui spectru vast de compoziții, atât celebre cât și mai puțin cunoscute, provenind din repertoriul american și autohton. Cu pasiune și respect pentru valorile autentice ale fiecărei melodii, Ana Maria și Daniel își propun să conserve sonoritatea originală a fiecărei piese, în timp ce adaugă și o notă personală distinctivă. Această abordare creativă a muzicii i-a ajutat să se remarce în repetate rânduri pe scenele din România și din străinătate, construindu-și o reputație solidă și apreciată în lumea muzicală.

„MuziColine” este un proiect al Asociației „Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România”, realizat în parteneriat cu Asociația Mioritics și Fundația Gabriela Tudor, cofinanțat de Primăria Comunei Biertan și finanțat de Uniunea Europeană prin Următoarea Generație UE, Planul Național de Redresare și Reziliență, Apel PNRR/2022/C11/I5 – 1. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția finanțatorului. Finanțatorul nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării. Detalii pe website-ul https://mfe.gov.ro/pnrr/ și pagina de Facebook www.facebook.com/PNRROficial/.