Vineri, 19 aprilie, de la orele 18:00, vă invităm un Recital de Chitară – DUO HESPERUS, inclus în stagiunea Cartografii Sonore IX.
DUO HESPERUS este format din chitariștii Costin Soare (www.costinsoare.com), unul dintre cei mai activi şi apreciaţi muzicieni români, și Ioan Bănescu, unul dintre cei mai talentaţi chitarişti din tânăra generaţie.
Cei doi muzicieni au pregătit un program spectaculos cuprinzând dansuri din repertoriul tradiţional de duo de chitare, alături de lucrări inedite scrise de compozitori români: de la energicele Dansuri gitane de Joaquin Turina la armoniile jazzistice din piesa Flori de jazz-o-mie de George Păiș, de la tango-urile argentinianului Astor Piazzolla la dansurile populare româneşti re-imaginate de Sabin Drăgoi.
Lucrarea serii va fi „Harta Regatelor Spaniei și Portugaliei” de J. B. Homann, cca. 1720. Aceasta ne prezintă cele 2 regate din Peninsula Iberică și include informații despre forme de relief, cursuri de apă, orașe, provincii. Diferitele regiuni sunt bine delimitate și reprezentate inclusiv la nivelul cartușului bogat decorat. Aici regăsim 2 creaturi mitologice care susțin o ghirlandă cu stemele principalelor provincii.
De ce sunt ele reprezentate aici?
În ce scop a fost realizată această hartă ?
Răspunsurile le vom afla împreună, în cadrul prezentării realizate de un muzeograf de la Muzeul Hărților.
Proiectul „Cartografii sonore” este desfășurat de Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV) în parteneriat cu Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) și își propune să aducă împreună muzica de calitate și patrimoniul muzeului.
Despre Muzeul Hărților
Muzeul Hărților (MNHCV) din Bucureşti se numără printre puținele instituţii culturale cu acest specific din lume. Muzeul deține o colecţie de lucrări realizate în perioada secolelor XVI – XX, hărţi vechi şi gravuri ce reprezintă în principal provinciile româneşti, țări şi regiuni europene, precum şi hărţi astronomice și planuri de oraș. MNHCV își propune ca, prin grija pentru patrimoniu și interpretarea lui, prin activități destinate specialiștilor și comunităţii, să devină o instituție relevantă pentru public și pentru cultură, promovând cercetarea, interactivitatea, educația pe tot parcursul vieții, dialogul şi angajarea creativă. Muzeul organizează expoziții temporare, ateliere, conferințe, concerte și diverse alte evenimente, pentru un public variat, amator de experiențe culturale de calitate. http://www.muzeulhartilor.ro
Parteneri media: România Pozitivă, Radio România Cultural, Historia, ACC Media Channel, Promenada Culturală, AICI A STAT, i-Tour.ro, daciccool.ro.