Skip to main content

JAZZ BASTION. Together – Bágyi Balázs New Quartet

By august 26, 2024Proiecte culturale

Joi, 29 august, orele 19:00, încheiem stagiunea JAZZ BASTION. Together, cu cel de-al șaselea concert.

Încheiem cu vecinii Bágyi Balázs New Quartet, veniți din Ungaria.

Accesul publicului la evenimente va fi gratuit, în limita spațiului disponibil.

JAZZ BASTION. TOGETHER este un proiect finanțat din bugetul Municipiului Brașov, organizat de Asociația „Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România” cu sprijinul partenerilor – Muzeul Județean de Istorie Brasov și Asociația Forums.

Bágyi Balázs New Quartet

Toboșarul și compozitorul Balázs Bágyi este unul dintre cei mai respectați muzicieni ai scenei maghiare de jazz de astăzi, lucrând la nivel internațional, conducând propriile sale trupe în ultimele două decenii.

Fiind membru al diferitelor formații, creează muzică aproape în toate genurile, stilul său melodic unic de a cânta la tobe oferind o experiență muzicală complexă.

A avut turnee în SUA de mai multe ori și este singurul muzician maghiar de jazz care cântă în China în mod regulat.

Precedentul său cvartet, care a existat în perioada 2004 – 2011, a fost o formație foarte importantă pe scena maghiară de etno-jazz și world music.

Muzica noului său cvartet conține mai puțin din fondul folcloric, dar sună ca jazzul acustic pur de astăzi, bazat pe elemente post-bop.

Partenerii săi sunt cei mai buni interpreți din tânăra generație din Budapesta, precum saxofonistul Soso Lakatos, care a studiat și și-a obținut diploma la Amsterdam, pianistul Dezső Oláh, premiat Junior Prima, cu o pregătire clasică, și Péter Oláh, unul dintre cei mai mari basiști din Europa Centrală.

În ultimii ani, trupa a cântat la numeroase festivaluri europene de jazz (Bansko Jazz festival, Nisville, Mosaic Jazz Fest Sibiu, Sarajevo Winter, Petrovac Jazz Festival, Skopje Summer Festival, Jazz Juniors Krakow) și a concertat și în câteva cluburi de jazz cu adevărat renumite (Agharta Jazz Club Praga, B-Flat Berlin).

În 2016, albumul lor Homage to Shakespeare, cu participarea vocalistei Kriszta Pocsai, a câștigat premiul Gramofon acordat de un juriu internațional, apoi au devenit „ trupa anului” în sondajul cititorilor revistei online JazzMa.hu.

Cvartetul interpretează muzică originală compusă de liderul trupei, care a câștigat categoria „compozitorul anului” în cadrul aceluiași sondaj în 2016.

Membrii formației:
Soso Lakatos – saxofon
Dezső Oláh – pian
Péter Oláh – bas
Balázs Bágyi – tobe