Skip to main content

Apel pentru propuneri de lucrări în cadrul proiectului ”5 pentru Vieru”

By martie 6, 20195 pentru Vieru

Termen de înscriere: 31 martie 2019

 

Demarat la mai bine de 20 de ani de la moartea uneia dintre figurile importante ale școlii românești de compoziție din cea de a doua jumătate a secolului XX, proiectul ”5 pentru Vieru” readuce în mod creativ în atenția comunității artistice dar și a publicului internațional o personalitate unică și, din păcate, prea puțin amintită astăzi: Anatol Vieru.

5 compozitori până în 40 de ani /5 piese noi inspirate din creația lui Anatol Vieru/5 interpreți/5 concerte în România/5 instrumente reprezentate în Concursul internațional de interpretare ”Romania” din Tokyo, Japonia (ediția din 2020)

 Organizat de UCIMR în parteneriat cu Asociația ”Romanian Music Society” din Tokyo și co-finanțat de AFCN, apelul se adresează compozitorilor români cu vârste până în 40 de ani (împliniți până la data de 31 decembrie 2019), studenți sau absolvenți ai unor instituții muzicale  la specializarea compoziție (muzică cultă) și vizează comisionarea unor piese solo care să aibă la bază teme din creația lui Anatol Vieru, cu durata între 3 – 5 minute, compuse pentru următoarele instrumente solo: vioară, violoncel, flaut, marimbă, pian. Fiecare compozitor va trimite o propunere (proiect) de lucrare, menționând două instrumente din cele cinci (în ordinea preferințelor) pentru care ar dori să scrie. Dosarul de înscriere va fi transmis online, la adresa office@ucimr.ro, cu mențiunea ”5 pentru Vieru” și va cuprinde: un scurt CV al candidatului, copie după CI, link către pagina de autor unde se pot asculta piese deja compuse și o scurtă prezentare a ideii de lucrare (5-10 rânduri). Selecția va fi realizată de către un juriu internațional,  iar rezultatele vor fi comunicate candidaților selectați, cât și pe pagina ucimr.ro.

Membrii juriului: Doina Rotaru – compozitor, Dan Dediu – compozitor, Reinbert Evers – chitarist german, solist căruia Anatol Vieru i-a dedicat Concertul pentru chitară si orchestră, Kazuko Shimada – manager cultural și organizator al Concursului internațional de interpretare muzicală ”Romania” din Tokyo și Diana Gheorghiu – compozitor și curator muzical, din partea echipei UCIMR.

Lucrările compozitorilor comisionați vor fi incluse, prin decizia doamnei Kazuko Shimada, Președintele Asociației ”Romanian Music Society” din Tokyo și organizator al competiției din Japonia, în repertoriul obligatoriu din finala Concursului Internațional de Interpretare Muzicală ”Romania” din Tokyo, începând cu ediția din 2020 a evenimentului.

Fiecare compozitor selectat va fi invitat să participe la definitivarea lucrării în cadrul Academiei și Festivalului ICon Arts Transilvania, în perioada 21-25 iulie 2019. Le va fi alături Diana Rotaru, compozitor și Lector Universitar Doctor la Universitatea Națională de Muzică din București, în calitate de mentor al programului de rezidență din acest an. Se vor acoperi costurile cu onorariile și costurile de cazare și masă, în valoare totală de 5000 lei brut. Termen de trimitere a emailurilor de înscriere: 31 martie 2019. Afișarea rezultatelor: 5 aprilie 2019.  Termen de predare a lucrărilor: 1 iulie 2019.

Totodată, cele 5 partituri vor sta la baza selecției a 5 interpreți ICon Arts ce vor prezenta, în diferite orașe din țară, noile compoziții dedicate lui Anatol Vieru. Concertul de debut va avea loc la Biertan, în finalul lunii iulie, iar alte 4 concerte vor avea loc în septembrie și octombrie, în cadrul stagiunilor pe care UCIMR le organizează în fiecare an la nivel național la Sinaia (Castelul Peleș), Sibiu (”Stagiunea ICon Arts” la Biblioteca Astra), la București (Stagiunea ”Cartografii Sonore” la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi), dar și la Domeniul Ghica de la Ghergani, cu prilejul Zilei Europene a Patrimoniului.