Marți, 13 februarie 2024, orele 19:00, vă invităm la Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia, pentru Cine-Concertul „Orizontul doamnei B”, o reinterpretare a filmului mut de referință, „La Souriante Madame Beudet / Surâzătoarea doamnă Beudet / The Smiling Madame Beudet”, primul film feminist din istorie, regizat de Germaine Dulac în anul 1923.
Timp de aproximativ cinci săptămâni, patru tineri muzicieni,
- George Păiș (pian și compoziție),
- Oana Vardianu (contrabas),
- Irina Perneș (vioară) și
- Philip Goron (percuție),
au colaborat pentru realizarea coloanei sonore a filmului mut, conferindu-i o nouă existență după 100 de ani.
Eveniment prezentat de Filarmonica de Stat Sibiu în parteneriat cu UCIMR (Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România)
Ia Bilet: https://www.iabilet.ro/bilete-
George Păiș.
Absolvent al Universității Naționale de Muzică București, cu specializare în compoziție clasică, și în prezent doctorand în domeniul compoziției la aceeași universitate, George Păiș se alătură altor tineri muzicieni într-o provocare specială: realizarea coloanei sonore pentru filmul mut din 1923, „Surâzătoarea doamnei Beudet”, regizat de Germaine Dulac. Procesul creativ și de documentare a durat aproximativ cinci săptămâni, dezvăluind povești și amintiri fascinante din spatele sunetelor.
Povestea lui George nu este una atât de simplă precum am crede. În adolescență, a cântat la tobe într-o trupă de heavy-metal, unde, așa cum el însuși mărturisește, a simțit pentru prima dată dragostea pentru compoziție. Mai târziu și-a dat seama că drumul spre muzică nu este niciodată o linie dreaptă, dar pasiunea și talentul l-au ghidat pe George pe un drum inspirat.
„La Conservator am ajuns după mult timp. Am studiat Arhitectura, dar prin anul II mi-am dat seama că nu e ceea ce îmi doresc să fac și mi-am zis că dacă e să fac o schimbare ca asta, ar fi mai bine să o fac acum, nu mult mai târziu în viață.”
Te invităm să explorezi fascinanta poveste a lui George Păiș în primul episod al sezonului nouă din seria Arts District.
Oana Vardianu
Studentă în ultimul an la Universitatea Națională de Muzică București, cu specializare în compoziție clasică, și în paralel modulul de contrabas ca disciplină facultativă, Oana Vardianu s-a alăturat altor tineri muzicieni într-o provocare specială: realizarea coloanei sonore pentru filmul mut din 1923, „Surâzătoarea doamnă Beudet”, regizat de Germaine Dulac.
Procesul de creație și documentare a necesitat în jur de cinci săptămâni, aducând la lumină povești captivante și amintiri fascinante din spatele sunetelor.
Pasiunea ei pentru muzică a apărut devreme, încă din clasa a 5-a, iar de atunci, a continuat să se dezvolte, a participat la diverse concursuri și olimpiade și a cântat la chitară bass într-o formație de muzică ușoară.
„Am participat la un curs de compoziție, pentru că eram foarte curioasă să văd ce se întâmplă și m-a fascinat pur și simplu. Felul în care doamna profesoară a descris și analizat totul mi s-a părut de-a dreptul incredibil. Atunci mi-am zis: asta vreau să fac!”
Viitorul sună bine pentru Oana, artista își propune să continue studiile printr-un masterat la Conservatorul din București, dar și proiectele muzicale, atât pe plan componistic, cât și pe plan interpretativ.
Te invităm să explorezi fascinanta poveste a Oanei Vardianu în cel de-al doilea episod al sezonului nouă din seria Arts District.
Philip Goron
Student la Facultatea de Interpretare Muzicală din cadrul Universității Naționale de Muzică din București, la secția percuție, Philip Goron s-a alăturat altor tineri muzicieni într-o provocare specială: realizarea coloanei sonore pentru filmul mut din 1923, „Surâzătoarea doamnă Beudet”, regizat de Germaine Dulac.
Procesul de creație și documentare a necesitat în jur de cinci săptămâni, aducând la lumină povești captivante și amintiri fascinante din spatele sunetelor.
Pasiunea lui pentru muzică a „existat dintotdeauna”, spune el, fiind inspirat de pasiunea pentru muzică a familiei. Prima experiență în calitate de toboșar a avut-o la 13 ani, într-o trupă de jazz formată la școală, unde și-a dezvoltat ușor înclinația către percuție. Mai apoi, a făcut parte dintr-o trupă de World Music, unde a fost fascinat ritmurile și de frumusețea muzicii culese.
„Am avut multe instrumente în casă, doar că, niciunul nu m-a atras în mod specific cum m-a atras percuția. Aveam chitară, flaut, vioară, pian, le-am încercat pe toate, dar nu le-am simțit. Într-o zi am dat, din întâmplare, de un set de tobe și s-a schimbat totul.”
Viitorul arată foarte bine pentru Philip, se anunță albume noi și concerte care explorează jazz-ul contemporan alături de Andrei Petrache Trio.
Te invităm să explorezi fascinanta poveste a percuționistului Philip Goron în cel de-al treilea episod al sezonului nouă din seria Arts District.
Irina Perneș
Studentă Universitatea Națională de Muzică din București, la secția de compoziție clasică, Irina Perneș s-a alăturat altor tineri muzicieni într-o provocare specială: realizarea coloanei sonore pentru filmul mut din 1923, „Surâzătoarea doamnă Beudet”, regizat de Germaine Dulac.
Procesul de creație și documentare a necesitat aproximativ cinci săptămâni, aducând la lumină povești captivante și amintiri fascinante din spatele sunetelor.
Pasiunea ei pentru muzică a luat naștere în copilărie, când asculta fascinată muzica pe care părinții ei o puneau în casă. Mai târziu, cu susținerea familiei și afinitatea pentru muzică, Irina a început studiul vioarei, la vârsta de 7 ani, iar când a crescut, și-a dezvoltat și mai mult cealaltă pasiune a sa, compoziția. Astfel, în acest proiect ea își îmbină cele două pasiuni, contribuind la procesul de creație și compoziție, dar și la interpretare.
„A fost pentru mine mereu, de la sine înțeles că o să o iau pe drumul acesta, s-a potrivit cumva ca marca pe scrisoare”, spune Irina despre parcursul ei muzical.
Viitorul sună bine pentru ea, își dorește să meargă în străinătate să învețe cât mai multe, iar apoi să se întoarcă în România și să continue să facă ceea ce știe cel mai bine, muzică.
Te invităm să explorezi fascinanta poveste a violonistei Irina Perneș în cel de-al patrulea episod al sezonului nouă din seria Arts District.