- Acest eveniment a trecut.
ICon Arts XXII – Recital de Violoncel
2 august @ 7:00 pm
Vineri, 2 august, de la orele 19:00, vă invităm la un recital de violoncel susținut de Andrei Ioniță și cursanții Academiei ICon Arts – seria a II-a, acompaniați la pian de Edit Arva.
Andrei Ioniță
Descris de publicația The Times drept „unul dintre cei mai captivanți violonceliști care s-au afirmat în ultimul deceniu”, Andrei Ioniță a fost desemnat „BBC New Generation Artist” pentru perioada 2016-2018.
Deși a început să cânte la pian la vârsta de 5 ani, la 8 ani a ales violoncelul, instrument care i-a și adus numeroase burse de studiu, dar și premii și distincții internaționale în palmares, precum:
Premiul I la Concursul Internațional de violoncel David Popper (2009)
Premiul I la Concursul Internațional Aram Haciaturian (2013)
Premiul II la Concursul Internațional ARD München, ediția 63 (2014)
Premiul II la Grand Prix Emanuel Feuermann (2014)
Medalia de Aur la Concursul Internațional Ceaikovski (2015)
De-a lungul carierei, a interpretat recitaluri, concerte și a participat la turnee internaționale în Europa, America și Asia, alături de Filarmonica din München, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Orchestra Filarmonicii din Sankt Petersburg, Filarmonica Cehă, Orchestra Simfonică Radio din Viena, Orchestra Filarmonicii din Tokyo și multe altele.
Edit Arva
A început studiul pianului la vârsta de 7 ani, având din copilărie un spirit competitiv și dorința de a participa la concursuri și a cânta în public.
A absolvit Liceul de Artă „Octav Băncilă” din Iași, secția – Pian și, de asemenea, în anul 2003, cursurile Universității de Arte „George Enescu” Iași, Facultatea de Interpretare Muzicală, la clasa de pian a prof. univ. Mircea Dan Răducanu. În anul 2004 a absolvit cursurile de Masterat de la Universitatea de Arte „George Enescu” Iași, Facultatea de Interpretare Muzicală – Pian, cu specializarea Stil și interpretare la început de secol XXI.
A participat la Masterclass-uri susținute de pianiști renumiți, printre care amintim: Sir Andras Schiff, Andrei Gavrilov, Andreas Henkel.
În noiembrie 2016 a obținut titlul de Doctor Summa Cum Laude la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, cu tema de doctorat Sonata pentru violoncel și pian în muzica rusă a secolului XX, având ca profesor îndrumător pe prof. univ. dr. Dan Prelipcean.
În prezent este Lector Universitar la Universitatea Națională de Arte „George Enescu ”, Iași, Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice, activând ca pianist acompaniator la clasele de violoncel și chitară.
A susținut recitaluri de pian în Iași, Bacău, Piatra Neamț, Cluj, Tecuci, Suceava, Gura-Humorului, Vatra Dornei, Vaslui, Galați, Bârlad.
A fost solistă la concerte de pian alături de orchestra Universității de Arte „George Enescu”, Iași, și alături de orchestra Filarmonicii „Moldova” din Iași.
Activează în diverse ansambluri instrumentale cu care susține regulat concerte.
Din anul 2006 colaborează ca și pianist cu Corul și Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Moldova” Iași, alături de care a susținut numeroase concerte în țară și străinătate, de asemenea participări la Festivalul Internațional „George Enescu”, București.
A obținut numeroase premii cu studenții la concursuri naționale și internaționale.
Își îmbogățește permanent experiența în domeniul muzicii de cameră lucrând la clasa de violoncel a prof. univ. dr. Dan Prelipcean, membru al binecunoscutului cvartet „Voces”, și a lect. univ. dr. Filip Papa, membru al cvartetului „Ad libitum” cu care colaborează frecvent.
Între anii 2017-2019 a participat ca și pianist acompaniator la Masterclass-urile de vară “Muzica la altitudine” – Poiana Stampei, ale artistului violoncelist și profesor Răzvan Suma, și în 2022 la „ICon Arts Academy” – Sibiu, alături de același Răzvan Suma și artistul violoncelist Valentin Răduțiu, câștigător al premiului I la Concursul Internațional „George Enescu”, 2011.
A susținut recitaluri camerale cu numeroși instrumentiști în: Iași, Chișinău, Sibiu, Suceava, Bârlad, Piatra Neamț.
A colaborat și susținut concerte cu saxofoniști renumiți din Rusia – Sergey Kolesov- solist și profesor la Moscova State University; și – Gaetano Di Bacco – profesor la Conservatorio di Pescara, Italia.
A abordat un repertoriu vast, atât în muzica pentru pian solo cât și în cea camerală, de la Johann Sebastian Bach, până la compozitorii contemporani, având o înclinație către muzica romantică și modernă, cu care se identifică.
Festivalul ICon Arts Transilvania 2024 este cofinanțat de Ministerul Culturii și Consiliul Judetean Sibiu.
Detalii
- Dată:
- 2 august
- Oră:
-
7:00 pm
- Eveniment Category:
- Targu Mures
- Etichete Eveniment:
- IConArts XXII
Loc de desfășurare
- Domeniul Dracula Daneș
-
Strada Principala
Danes, Mureș 547200 + Hartă Google