Skip to main content
Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

ICon Arts XXII – Recital Operă și Pian

10 august, 2024 @ 12:00 pm

Sâmbătă, 10 august, orele 12:00, la Sala Patria din Brașov, are loc recitalul de operă și pian din cadrul Festivalului ICon Arts Transilvania, susținut de artiștii invitați lulia Isaev, Boldizsár Csíky Jr. și cursanții Academiei ICon Arts, acompaniați la pian de Sena Ducariu.

Festivalul ICon Arts Transilvania 2024 este cofinanțat de Ministerul Culturii și Consiliul Judetean Sibiu.


Iulia Isaev

Reprezentantă de marcă a școlii românești de canto, cu o prestigioasă carieră artistică internațională care a culminat în 2019 cu debutul pe scena Operei Metropolitan din New York în rolul titular din opera ,,Tosca“ de G. Puccini, soprana Iulia Isaev se situează în galeria personalităților muzicale care au ridicat arta interpretativă la un nivel de maximă excelență.

Absolventă a Universității de Muzică din București, sub îndrumarea distinsei maestre Arta Florescu, s-a remarcat încă din anii studenției obținând premii la concursuri internaționale precum ,,Loire Atlantique’’ Nantes- Franța, ,,George Enescu’’ București, ,,Madama Butterfly’’ Barcelona- Spania.

Debutul său artistic a avut loc pe scena Operei Naționale București în rolul Micaelei din opera ,,Carmen’’ de G. Bizet urmând ca ulterior să desfășoare o intensă activitate în decursul căreia a fost invitată de cele mai prestigioase teatre de operă din Europa, Asia și Statele Unite ale Americii: Staatsoper Viena, Bayeriche Staatsoper Munchen, Staatsoper Berlin, Deutche Oper Berlin, Semperoper Dresden, Oper der Staat Koln, Schwetzingen Schloss Opera Festival, Opernhaus Zurich, Hamburgiche Staatsoper , Opera National de Paris Palais Garnier, Teatre Champs-Elysees Paris, Opera National Lorraine Nancy, Opera National du Rhin Strasbourg, Theatre Royal de la Monnaie Brusseles, Teatro dell’Opera di Roma, Teatro La Fenice și Teatro Malibran Venezia, Teatro San Carlo Lisabona, Greek National Opera House, New National Theatre Tokyo și Bunkamura Hall Tokyo, Seoul Opera House, și New York Metropolitan Opera House.

A interpretat roluri în spectacole de referință: Mimi din ,,La Boheme”, Cio-cio-san din ,,Madama Butterfly”, Floria Tosca din ,,Tosca”, Manon Lescaut din ,,Manon Lescaut” , Liu din ,,Turandot” de Puccini, Desdemona din ,,Otello”, Alice Ford din ,,Falstaff ” de Verdi, Marguerite din ,,Faust” de Gounod, Giulietta din ,, Povestirile lui Hoffmann” de Offenbach, Donna Anna din ,,Don Giovanni”, Contessa din ,,Nunta lui Figaro”, Pamina din ,,Flautul Fermecat”, Fiordiligi din ,,Cosi Fan Tutte” de Mozart, Tatiana din ,,Evgheni Oneghin” de Ceaikovski, Nedda din ,,Paiațe” de Leoncavallo, Adriana Lecouvreur din ,,Adriana Lecouvreur” de Cilea, Elsa de Brabant din ,,Lohengrin” și Elisabeth din ,,Tannhauser” de Wagner.

În cadrul acestor spectacole a colaborat cu dirijori renumiți precum James Levine, Yannick Nezet-Seguin, Michel Plasson, Marco Armiliato, Carlo Rizzi, Fabio Luisi, Mladislav Rostropovich, Daniel Oren, Rafael Fruhberg de Burgos, Daniel Harding, Evelino Pido, Ascher Fish, Franz Welser Most, Kerry Lynn Wilson, Robin Ticciati, Gianluigi Gelmetti etc. dar și cu regizori de operă și film de talie mondială: Franco Zefirelli, Peter Brook, David McVicar, Richard Eyre, Graham Vick, Robert Wilson, Luigi Proietti, Hugo de Ana etc.

De asemenea a susținut serii de concerte vocal simfonice atât în țară cât și în străinătate în săli de prestigiu precum Concertgebow Amsterdam, Gran Teatre dell Liceu Barcelona, Teatro Massimo Palermo, Filarmonica din Koln, Megaron Athena, Nagasaky Hall Center, Palais Garnier Paris etc.

A înregistrat în Studioul de concerte al Sălii Radio arii de opere, concerte vocal simfonice și a participat în cadrul mai multor emisiuni la radio și televiziune.

A fost invitată să jurizeze diverse concursuri de canto din țară și a susținut numeroase cursuri de măiestrie.

În prezent Iulia Isaev este conf. univ. dr. la Universitatea de Muzică din București și solistă la Opera Națională București.

Csíky Boldizsár Jr.

Csíky Boldizsár Jr. s-a născut la Reghin în 25 noiembrie 1968 şi, din copilărie, a demonstrat surprinzătoare calităţi muzicale. A urmat Liceul de Artă din Târgu Mureş, unde i-a avut ca profesori pe Szőnyi Márta şi Ávéd Silló Éva.

Şi-a continuat studiile la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj cu profesorii Ileana Prada şi Dana Borşan, iar la compoziţie cu Hans Peter Türk.

Ca student a câştigat cinci premii naţionale de interpretare pianistică, iar în 1994 a primit premiul „Cella Delavrancea” acordat de maestrul Dan Grigore.

Din anul 1991 a urmat cursuri postuniversitare cu Maestrul Jenő Jandó, profesor universitar la Academia de Muzică „Franz Liszt” din Budapesta.

În 1992 a primit o bursă de studii la cursurile de măiestrie din Lübeck (Germania) cu profesorul Lev Naumov.

Între anii 1993-1997 participă la cursurile de măiestrie susţinute de profesorul Walter Krafft din München.

În 1998 participă la recomandarea maestrului Dan Grigore la cursul de vară de la Fontainebleau (Franţa), unde frecventează cursurile profesorilor Gabi Cassadesus, Philippe Bianconi şi Philippe Entremont.

În anul 2000, după numeroase colaborări, aproximativ 40 de concerte pe an, directorul muzical (Walter Krafft) al instituţiei Münchener Musikseminar (Germania) îi acordă titlul de solist permanent.

A susţinut concerte cu toate orchestrele simfonice din România şi a realizat mai multe înregistrări: CD, la Radio şi TV. A fost invitat în repetate rânduri ca membru al juriului concursurilor internaţionale de pian, susţinând de asemenea cursuri de măiestrie în ţară şi în străinătate.

Ca artist interpret, a susţinut peste 1000 de concerte şi recitaluri în toate centrele muzicale din ţară şi peste hotare: Austria, Anglia, Bulgaria, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, Scoţia, Rusia, Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Cehia, America şi Japonia.

A colaborat cu dirijori de talie mondială printre care amintim: Erich Bergel, Ion Baciu, Emanuel Elenescu, Emil Simon, Petre Sbârcea, Ludovic Bács, Aczél Ervin, Remus Georgescu, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Ilarion Ionescu-Galaţi, Sabin Pãutza, Gheorghe Costin, Edvard Tschivzhel, Kocsis Zoltán etc.

A colaborat în diferite formaţii camerale, cu artişti consacraţi precum: Ruha István, Ligeti Diana, Carmen Gurban, Gaetano d´Espinosa, Fenyő László, Rolf Herbrechtsmeyer, Andreas Henkel, Valentin Arcu, Dan Grigore, Jandó Jenő, Cvartetul Transilvan, Cvartetul Gaudeamus, Trio Moscova etc.

În anul 2006 obţine titlul de Doctor în muzică cu lucrarea „Stileme ale creţiei pianistice la A. Skriabin – de la postromantic la modern”. A publicat de asemenea în trei volume monografia completă a dirijorului Erch Bergel.

În prezent ocupă funcţia de profesor universitar la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj. Studenţii clasei sale de pian sunt distinşi cu premii la concursurile de pian din ţară şi din străinătate, unii dintre ei având deja o activitate concertistică şi pedagogică bogată.

Detalii

Dată:
10 august, 2024
Oră:
12:00 pm
Eveniment Category:
Etichete Eveniment:

Loc de desfășurare

Sala Patria
Bd. 15 Noiembrie
Brasov, România
+ Hartă Google