Filarmonica de Stat Sibiu împreună cu Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) vă invită duminică, 7 mai, începând cu ora 19:00, la Sala Thalia din Sibiu, pentru un concert de jazz inedit susținut de Paolo Profeti European Collective, organizat în cadrul celei de-a patra ediții a Summitului Muzical European 2023.
Cvintetul s-a născut acum mai bine de 8 ani, din ideea lui Paolo Profeti, saxofonist și compozitor născut la Milano și stabilit la București, unde locuiește deja de 10 ani. Aici a luat naștere al său European Collective, formație prin definiție internațională, care reunește muzicieni renumiți din noua generație a Jazz-ului italian precum și european. Formația este caracterizată de un sound absolut modern, inspirat din genuri de la Rock la Progressive, dar păstrând matricele și rădăcinile jazzistice.
Paolo Profeti European Collective este format din Paolo Profeti (alto sax, flaut, compoziții, aranjament), Siegmar Brecher (clarinet bas), Michele Bonifati (chitară electrică), Giacomo Papetti (bas) și Alessandro Rossi (tobe), iar concertul ocazionat de Ziua Europei de la Sibiu este un prilej de a reuni membrii trupei stabiliți în România, Italia și Austria.
„Ne bucurăm să aducem în fața publicului din Sibiu de Ziua Europei un proiect muzical care oglindește însăși esența Uniunii Europene, combinând elemente ale culturii internaționale și concepte muzicale diferite, de la jazz-ul contemporan, la rock și chiar progresiv, care se îmbină în armonie perfectă.” – Sebastian Gheorghiu, Manager Cultural și Membru în Consiliul Director UCIMR
După debutul cu albumul „Waiting for Bucharest” (Fiver House Records, 2015) și „Glide” (UR Records, 2019), Colectivul va înregistra în luna mai 2023 cel de-al treilea album „Peer Out”, centrat pe tema luptei contra totalitarismului în diversele sale forme, vechi și noi, economice, sociale sau rasiale.
În plus, la inițiativa muzicianului, compozitorului și producătorului italian Massimiliano Nardulli, distins cu premiul Gopo 2019 pentru cea mai bună muzică originală pentru filmul Charleston, o co-producție româno-franceză, vor produce un documentar despre parcursul lui Paolo Profeti ca muzician în România.
„Paolo vibrates with his echoing alto in the web-cosmos, but very much lives for today with an intensity nourished by the deep roots of the past, roots he knows so well.” – Tino Tracanna, (Glide’s Liner Notes), saxofonist italian și șef al catedrei de Jazz a Conservatorului din Milano
Colectivul a participat la cele mai importante festivaluri Jazz din România (JazzTM 2017 – Main stage, Jazz Cave Festival, Artist in Residence, Transilvania Jazz Festival, Green Hours Jazz Festival, TIFF Festival, Smida Jazz Festival) și a concertat în Italia, Germania, Norvegia, Finlanda și Turcia.
„Wonderful writing, wonderful playing.” – Lucian Ban, pianist româno-american
Albumele Paolo Profeti European Collective „Waiting for Bucharest” și „Glide” pot fi ascultate online, iar biletele pentru concert pot fi procurate de pe IaBilet și de la casa de bilete a Filarmonicii Sibiu, la prețul de 30 lei (50% reducere pentru elevi, studenți, pensionari).
Cumpara Bilet
Despre Paolo Profeti
Paolo Profeti a absolvit cu punctaj maxim Conservatorul G. Verdi din Milano, studiind cu Tino Tracanna și Daniele Comoglio. A terminat și Accademia Internazionale della Musica di Milano, sub conducerea lui Mauro Negri și Giulio Visibelli. A studiat în privat și în clinics cu saxofoniști de calibru precum: Jesse Davis, Billy Harper, Larry Schneider, Jean Charles Richard, Rosario Giuliani, Gaetano Partipilo etc. Are la activ peste zece albume ca sideman, este șeful partidei de saxofoane și lead alto al Big Band Radio România și cadru didactic asociat al Universității Naționale de Muzică din București.
Despre Filarmonica de Stat Sibiu
Concerte de muzică clasică, concerte estivale, concerte educative, Sibiu Opera Festival, Festivalul Concurs Carl Filtsch, Festivalul Internaţional „George Enescu”, Zilele Muzicale Româno-Americane, alături de nenumărate alte concerte, spectacole și festivaluri animă scena Filarmonicii de Stat Sibiu.
Mii de concerte, spectacole, festivaluri, turnee și înregistrări valorifică repertoriul vast asimilat de orchestra Filarmonicii sibiene în cei aproape 75 de ani de existență ca instituție profesionistă, pe fondul unei tradiții muzicale locale de cel puțin cinci secole.
Împreună cu orchestra Filarmonicii au concertat celebri interpreţi români şi străini, precum: Ion Voicu, Alexandru Tomescu, Valentin Gheorghiu, Ionuț Bogdan Ștefănescu, Michael Barenboim, Elisabeth Leonskaja, Sviatoslav Richter, Rudolf Kerer, Josu de Solaun, Lazăr Berman, Matei Varga, Dimitri Başkirov, Marc Coppey, Teodora Gheorghiu, Monserrat Caballe, Julian Libeer ori Aydin Ustuk. Horia Andreescu, Cristian Mandeal, Tiberiu Soare, Cem Mansur, Alessandro Crudele, Gabor Horvath, Tulio Gagliardo, Bruno Aprea, Nil Venditti sunt doar câțiva dintre dirijorii de marcă sub bagheta cărora a evoluat orchestra.
Considerată astăzi cea mai dinamică instituție muzicală din România, Filarmonica Sibiu și-a intensificat remarcabil activitatea în ultimii 3 ani, orchestra susținând aproximativ 170 de concerte în Sibiu, București, Deva, Piatra Neamț, Alba Iulia, Brașov, Blaj sau Făgăraș, unele fiind difuzate online sau pe canalele de televiziune locale și naționale.
În 2020, Filarmonica a obținut Premiul pentru Muzică al Radio România Cultural, în 2021, președintele Klaus Iohannis i-a conferit Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, iar anul acesta, Ziua Culturii Naționale a adus premiul de excelență din partea Uniunii Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România pentru proiectul „Minunata Muzică Nouă”, cel mai tânăr festival de muzică contemporană din România.