De secole oamenii au fost uniți prin muzică. Și o bună parte a istoriei României este reflectată prin cântece. Arta sunetelor a avut mereu capacitatea de a uni societatea prin esențializarea sentimentelor comune, contribuind la construirea unui pod peste granițe, peste prejudecăți, chiar și peste timp.
An de an, Uniunea noastră aduce împreună mii de oameni în sălile de concerte, organizând peste 100 de concerte în cadrul cărora tineri artiști excepționali găsesc reale oportunități de afirmare pe scenele din România. Am creat burse, programe de dezvoltare, masterclass-uri, iar rezultatele nu au întârziat să apară, numeroși artiști primind confirmări internaționale an de an.
Este modul nostru prin care clădim viitorul tinerilor muzicieni din România, ca la rândul lor să facă istorie, să cultive arta sunetelor care este capabilă să unească oamenii indiferent de contextul social.
În proiectele dezvoltate de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România în ultimii doi ani, Centenarul României a ocupat un loc principal; Artiști au compus lucrări noi pentru monumente ale eroilor din Primul Război Mondial, pentru spații de patrimoniu uitate sau care, dimpotrivă, au renăscut și merită reasumate de fiecare dintre noi; am organizat și promovat evenimente în numeroase localități uitate de lume care ascund comori alese ce așteaptă să fie redescoperite, prin elemente de patrimoniu viu, tradiții și arhitectură.
Zeci de evenimente au fost organizate atât pentru a promova tinerii artiști, cât și spațiile de patrimoniu din România ori documente valoroase ce se regăsesc în numeroase instituții culturale. În continuare, am produs emisiuni culturale în centrul căruia s-au aflat personalități din numeroase domenii cu care România se poate mândri.
Iar muzica a fost de fiecare dată capabilă să unească toate coordonatele.
Ne bucurăm că toate acestea sunt esențializate în cel mai recent program dezvoltat de UCIMR, #100ani100concerte, unul dintre cele mai ambițioase organizate până acum, proiect ce se bucură în continuare de succes. Doar în ultimele două luni au performat peste 100 de artiști în 6 stagiuni independente și în alte locuri minunate care au devenit spații de concert.
Publicului din sală i s-a alăturat de fiecare dată publicul din mediul online, prin miile de vizualizări ale transmisiunilor în direct. Semn că românii sunt încă interesați de cultură, încă doresc să descopere valoarea muzicii, încă își doresc să fie uniți.
O muncă enormă a fost depusă de întreaga echipă UCIMR de-a lungul timpului, în strânsă legătură cu artiștii și instituțiile culturale. Iar toate aceste lucruri nu ar fi fost posibile dacă fiecare dintre noi nu adera la aceleași valori.
La mulți ani tuturor românilor, la mulți ani, România!
Să fim uniți în continuare în slujba artelor și culturii care păstrează în continuare toată informația de care avem nevoie pentru a fi uniți.
Echipa UCIMR