Prof. Univ. Dr. Dr. H. C. Dan Dediu (Președinte UCMR)
Conf. Univ. Dr. Diana Rotaru (UNMB)
Dr. Diana Gheorghiu (UCIMR)
Câștigători Secțiunea Compoziție:
- Oana Vardianu – Universitatea Națională de Muzică București
- Iuliana Ciocănea-Teodorescu – Universitatea Națională de Muzică București
- Bianca Diana Popa – Universitatea Națională de Muzică București
- Oana Oltean – Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” – Cluj-Napoca
- Roxana Beța – Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” – Cluj-Napoca
- Cristian Ciobanu – Universitatea Națională de Arte „George Enescu” – Iași
Câștigători Secțiunea Dirijat:
- Antonel Temistocli – Universitatea Națională de Muzică București
- Ariadna Ene Iliescu – Universitatea Națională de Muzică București
-
Dmitrii Chiricov – Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” – Cluj-Napoca
Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) anunță începerea proiectului AUFTAKT, o nouă inițiativă în peisajul cultural românesc, ce aduce în prim-plan studenți la secțiile de compoziție și dirijat ale universităților de muzică din țară. Întărind legăturile cu partenerii săi de încredere, UCIMR, alături de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR) și Universitatea Națională de Muzică București (UNMB), vizează realizarea unui program concertistic original, compus din 6 lucrări camerale scrise de tineri studenți la facultăți de muzică din țară pentru o formulă de 5-8 instrumentale la alegere (flaut, clarinet, 2 viori, violă, violoncel și pian), ce vor fi interpretate de către un ansamblu profesionist.
Cu un program original ce sintetizează emoția colaborării artistice, AUFTAKT este un proiect ce reunește 9 tineri muzicieni, dintre care 6 compozitori și 3 dirijori, alături de interpreții profesioniști ai Ansamblului ICon Arts și dirijorul Peter Ash, director artistic al Odyssey Festival Orchestra din Londra.
Numele proiectului, ales simbolic, AUFTAKT (anacruză) face referire la gestul dirijorului prin care indică intrarea orchestrei sau a corului în scenă.
Workshop-urile din cadrul proiectului AUFTAKT
Proiectul AUFTAKT debutează cu o serie de întâlniri de lucru în luna mai 2024, în care tinerii compozitori și dirijori se reunesc pentru a colabora sub îndrumarea mentorului lor, Peter Ash, alături de membrii Ansamblului ICon Arts. În cadrul acestor workshop-uri, tinerii vor explora ideile muzicale, vor dezvolta compoziții originale și vor lucra la direcția artistică, atât din perspectivă tehnică, cât și expresivă.
Această perioadă de creație intensivă nu doar că oferă participanților oportunitatea de a-și exprima creativitatea, dar contribuie și la formarea unei conexiuni strânse între tinerii artiști și ansamblul profesionist care va interpreta lucrările lor.
După ce procesul creativ ajunge la maturitate, proiectul culminează cu o serie de 4 concerte, ce vor avea loc în București, Sibiu și Brașov, oferind astfel publicului meloman ocazia de a experimenta și aprecia compoziții contemporane inedite prin formatul ansamblului și temelor muzicale abordate.
Înscrierea în proiect
Tinerii compozitori și dirijori care doresc să se înscrie în cadrul proiectului AUFTAKT sunt invitați să consulte site-ul www.ucimr.ro și canalele de comunicare ale universităților de profil.
APEL PENTRU PARTITURI ȘI DIRIJORI
Proiectul AUFTAKT este realizat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR), în colaborare cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR), Universitatea Națională de Muzică București (UNMB) și Filarmonica de Stat Sibiu. Proiectul AUFTAKT este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.