Skip to main content

Recital de Marimbă – Cartografii Sonore

By octombrie 18, 2024Proiecte culturale

Stagiunea Cartografii Sonore X continuă și în acest sezon la Muzeul Hărților cu un recital de marimbă, vineri, 25 OCTOMBRIE, orele 18:00.

🎟️ Intrarea se facă pe bază de bilet: https://eventbook.ro/music/bilete-cartografii-sonore-recital-de-marimba
🎼 Interpretează elevi ai Colegiului Național George Enescu din București, cu premii la concursurile naționale și internaționale, de la clasa profesoarei Irina Rădulescu, o cunoscută marimbafonistă:

  • Daria Achim
  • Sara Gheorghiu
  • Antonia Pricop
  • Alexandru Talambă

Prezintă: Eugen Grama, muzeograf

Marimba este un instrument de percuție format din bare de lemn, aranjate într-un mod similar cu clapele unui pian. Fiecare bară este lovită cu ciocănele (malete) pentru a produce sunete muzicale, iar rezonatorii de sub bare amplifică sunetul.

Marimba este un instrument cu o poveste întinsă pe mai multe continente.  Își are originea în Africa și a fost dezvoltată ulterior în America Latină, în special în Guatemala și Mexic, fiind cunoscută pentru tonurile sale calde, bogate și rezonante. Este folosită frecvent în muzica clasică, contemporană și tradițională.

 Lucrarea serii

Congo Nova Descriptio este o litografie realizată la mijlocul secolului XX de James Thiriar, care oferă informații despre populația indigenă din Congo. Publicată de către Centre d’Information et de Documentation du Congo belge et du Ruanda-Urundi, harta prezintă peste 33 de triburi din 10 regiuni, oferind o imagine asupra culturii lor bogate, incluzând măști ceremoniale, instrumente muzicale, obiceiuri etc.

Această lucrare reflectă interesul european din acea perioadă pentru diversitatea culturală a Africii, considerată nu doar un teritoriu bogat în resurse naturale, ci și un spațiu încărcat de diversitate culturală și etnică.

James Thiriar, un artist belgian cunoscut pentru ilustrațiile sale etnografice, a reprezentat frecvent Africa în contextul perioadei coloniale belgiene, surprinzând detalii despre viața și cultura locală.

Evenimentul este organizat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) în parteneriat cu Muzeul Hărților și Cărții Vechi.