Și în 2018, la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, la fiecare final de lună muzica va dezvălui povestea unei hărți din vremuri îndepărtate. Marți, 27 februarie, de la ora 18:00, publicul este invitat în saloanele Muzeului din Strada Londra nr. 39 la deschiderea Stagiunii „Cartografii sonore” pe anul 2018
Invitat să concerteze va fi Solartis Quartet, cu un program ce va cuprinde lucrări de J. Haydn, L. van Beethoven și A. Dvořák, trei compozitori a căror biografie este corelată cu ținutul Boemiei istorice, tema acestui eveniment.
Solartis Quartet și-a construit deja prestigiul prin abordarea proaspătă și profesionistă a programului ales, adăugând mereu o notă de nonconformism clasicismului muzical, valori prin care și-a cucerit, de altfel, publicul în marile săli de concerte din România, dar și distincțiile internaționale.
Prețul biletului de intrare la Muzeu este de 8 lei, vizitatorii fiind îndrumați să facă o rezervare din timp la eveniment, locurile fiind limitate. Rezervarea se face prin completarea formularului disponibil pe site-ul muzeului: http://www.muzeulhartilor.ro/event-item/cartografii-sonore-concertele-mnhcv/
Harta Regatului Boemiei, dintr-o perspectivă cu trei secole în urmă
Harta în jurul căreia se va contura evenimentul va fi „Regni Bohemiae, Ducatus Silesiae, Marchionatus Moraviae et Lusatiae”, realizată de reputatul cartograf german J. B. Homann și publicată la Nürnberg, în anul 1720.
Pe hartă sunt reprezentate cele mai importante ţări ale Coroanei boeme, aflate în regiunea Boemia din Europa Centrală: regatul Boemiei, ducatul Sileziei, mărcile Moraviei şi Lusaciei. Vreme îndelungată, acestea au fost legate de Regatul Boemiei prin monarhie comună și prin relații feudale. Au devenit parte a Imperiului Austro-Ungar până la dizolvarea sa, în 1918, iar ulterior, evoluţia lor a fost diferită. Astfel, Regatul Boemiei şi Marca Moraviei alcătuiesc teritoriul Cehiei de astăzi, cu capitala Praga semnalată pe hartă; Silezia se împarte între Germania, Cehia şi Polonia, iar Lusacia, între Germania şi Polonia.
Harta prezintă, aşadar, zona central europeană înaintea formării Imperiului Austriac şi cu aproape două sute de ani înainte de reconfigurarea geo-politică de la sfărşitul Primului Război Mondial.
Mai multe despre configurația acestei hărți vă va prezenta muzeograful Despina Hașegan, în deschiderea evenimentului. Harta aleasă va deveni, ca și până acum, harta lunii următoare la MNHCV și va beneficia de o expunere aparte.
Despre dinamici geografice și timpuri sonore
Și la acest concert, publicul va fi invitat să descopere legături subiective între dinamicile geografiilor europene și dinamica muzicii clasice, cu atât mai mult cu cât cei trei compozitori au drept numitor comun Boemia.
Programul serii de marți, 27 februarie, ora 18:00
Solartis Quartet
- Haydn – Quartet op. 64 no. 5 “The Lark”
L. van Beethoven – Quartet op. 95 “Serioso”
A. Dvořák – Quartet op. 96 no. 12 “American”
Vor interpreta:
Simina Croitoru – vioara I, Ana Maria Marian – vioara a II-a, Theodor Andreescu – violă, Andrei Niţescu – violoncel.
Laureați ai Concursului Internațional de Muzică de Cameră de la Plovdiv (2014), membrii Solartis Quartet promit un concert de excepție prin care și-au propus să ofere tuturor celor prezenți o nouă perspectivă asupra muzicii de cameră.
Programul ales cuprinde cu preponderență un repertoriu tipic școlii vieneze de compoziție (Haydn și Beethoven), clasicismul vienez fiind legat de perioada când Boemia făcea parte din Imperiul Austriac și influența, așadar, muzica în mediul academic, inclusiv în Boemia.
Iar legătura cu Dvořák, cel de al treilea compozitor, este dată de originile sale boemiene (fiind născut la 8 septembrie 1841 într-un sat în apropiere de Praga, respectiv in regiunea Boemia din Cehia). Dvořák este și primul compozitor boemian cu notorietate mondială, afirmându-se prin capacitatea de a integra, cu mult rafinament, materiale folclorice în limbajul muzical romantic de secol XIX.
Pentru completarea experienței, la final de eveniment va avea loc o degustare de vinuri.
Stagiunea „Cartografii sonore” este o inițiativă a MNHCV și UCIMR, un proiect derulat prin programul „Oportunități la tine acasă” dedicat tinerilor muzicieni excepționali, program prin care tineri artiști găsesc oportunități reale de afirmare pe scenele din România. În sprijinul eforturilor de promovare și susținere a tinerilor muzicieni s-a alăturat Banca Transilvania, prin încrederea acordată antreprenoriatului din sectorul creativ.
După succesul primelor evenimente, organizatorii promit în continuare să aducă în atenția publicului o nouă perspectivă, inedită, asupra vizitei la muzeu, în apropierea hărților vechi, unde istorii, mentalități, coduri estetice și alte valori ale societăților care s-au succedat de-a lungul vremurilor pot fi descifrate printr-o privire nouă.