Un concert inedit într-un spațiu cultural cu semnificație se pregătește luni, 12 noiembrie, de la ora 17:30, în continuarea Stagiunii de colecție.
Sala Atrium de la parterul Bibliotecii Naționale (Bd. Unirii nr. 22) va găzdui concertul susținut de Analia Selis și ArgEnTango din care fac parte Răzvan Suma – violoncel, Mariano Castro – pian, Omar Massa – bandoneon și Rafael Butaru – vioară.
Intrarea va fi liberă prin înscriere în prealabil la adresa de email promovare@bibnat.ro
Evenimentul este inclus în proiectului ambițios „100 de ani în 100 de concerte” organizat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România pentru a sărbători Centenarul alături de public și de cei mai buni artiști ai momentului dar și alături de tinere talente aflate în plină afirmare.
Cu prilejul evenimentului, publicul prezent va redescoperi tangourile celebre românești, cât și pe cele tradiționale argentiniene, în contexul în care „începutul” Centenarului României – începutul secolului XX – a fost marcat de pasiunea societății boeme față de noul dans, noua muzică a noului veac – tangoul. .
Iar pentru a sublinia mai bine nuanțele subtile, ori bine conturate ale acestei muzici interpretate cu multă implicare, pentru voi vor fi prezenți dansatorii Raluca Aldea și Csongor Kicsi.
Accentul istoric va fi evidențiat, de asemenea, prin expoziția care pune în valoare tipăriuri alese, cu ilustrații valoroase ale celor care au lansat melodii celebre: Maria ănase, Jean Moscopol, Virginica Popescu, Constantin Lungeanu etc. Majoritatea pieselor de tango ale autorilor menționați au fost lansate în cadrul spectacolelor prezentate la Teatrul de Revistă “Alhambra”.
Un loc aparte în expoziție îl va ocupa partitura tangoului El Choclo – o ediţie Salabert ce conţine explicaţiile teoretice ale acestui dans, realizate de maestrul de balet Louis Robert.
Gazde și ghizi printre manuscrise, tipărituri și artiști vor fi: Raluca Bucinschi și Sebastian Crăciun.
Ansamblul ArgEnTango este alcătuit din:
ANALIA SELIS. După bine cunoscuta carieră în muzica comercială, Analia își direcționează activitatea către muzica argentiniană autentică – tangoul. Cele două ediții ale turneului Vă place tango?, cât și proiectul de mare succes Tango Simfonic, sunt dovada clară că tangoul este viitorul Analiei, o exprimare artistică veritabilă a unui argentinian. www.analiaselis.com
RĂZVAN SUMA.Solist concertist al Orchestrelor Radio și profesor la Universitatea de Muzică din București, dezvoltă o perpetuă carieră internațională de solist, cele peste 1000 de concerte și recitaluri pe care le-a susținut fiind apreciate pe toate continentele. Reprezentat de cele 12 CD-uri ale sale, Răzvan este considerat unul dintre cei mai prolifici violonceliști români ai momentului.
www.razvansuma.com
MARIANO CASTRO.Împreună cu Narcotango, Mariano Castro – în triplă calitate: interpret, compozitor și orchestrator – a fost nominalizat de două ori la Latin Grammy Awards (2009 şi 2010) la categoria Cel mai bun album de tango. Cu aceasta trupă, dar și în calitate de pianist și chitarist solist, are la activ peste 25 de turnee internaționale în Europa, Statele Unite, Canada și America Latină. www.marianocastro.ro
OMAR MASSA.Ambasador al muzicii lui Piazzolla pe marile scene ale lumii, alături de artiști precum Placido Domingo, Omar Massa este prezent permanent pe scene ale marilor orchestre din America, Europa și Asia. Omar este component și fondator al cvartetului de bandoneoane Quatrotango și este invitat frecvent pentru a susține masterclassuri în întreaga lume. Vine în România special pentru acest proiect. www.omarmassa.com
RAFAEL BUTARU. Concertmaestru al Operei Naționale din București, al Orchestrei Române de Tineret a României și al Orchestrei Simfonice Naționale Române, violonistul Rafael Butaru este o prezență constantă pe scenele muzicale naționale și internaționale. În calitate de solist și ca invitat permanent al Festivalului SoNoRo, a susținut concerte alături de muzicieni precum Gilles Apap, Daniel Rowland, Răzvan Popovici, Diana Ketler și mulți alții.
Organizatori: Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România
Co–organizator: Biblioteca Națională a României
Proiect co-finanțat de: Ministerul Culturii și Identității Naționale și Administrația Fondului Cultural Național
Parteneri: Programul Oportunități la tine acasă (dezvoltat de UCIMR), Exces Music și Asociația Pro Valores
Parteneri media: Enjoy TV, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Bucureşteni.ro, Agentia de carte, Romania pozitivă.
Volumul 7 al Stagiunii de colecție va avea loc luni, 26 noiembrie, de la ora 17:30, atunci când cei mai valoroși tineri muzicieni, laureați al Concursului “Drumul spre celebritate” ediția a IX-a, desfășurat la începutul lunii la Palatul Mogoșoaia, vor evolua în fața marelui public, într-o gală care nu trebuie ratată.
Notă: Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.
#100ani100concerte #UCIMR #cofinantatAFCN #cofinanatMCIN#ROMANIA100