Skip to main content

UCIMR anunță începerea JAZZ BASTION. TOGETHER, Ediția a IV-a

By iulie 19, 2024august 1st, 2024Proiecte culturale

Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) anunță începerea celei de-a patra ediții a stagiunii JAZZ BASTION, ce aduce 6 concerte – eveniment, desfășurate între 1 – 29 august 2024, în Bastionul Țesătorilor din Brașov, parte a Muzeului Județean de Istorie Brașov, la care vor participa muzicieni reputați din 6 țări (România, Irlanda, Norvegia, Italia, Statele Unite ale Americii și Ungaria).

Ediția din acest an pune în prim plan diversitatea culturală a muzicii, prin tema TOGETHER, pentru că muzica aduce întotdeauna împreună artiști și public deopotrivă, indiferent de limbă, naționalitate ori afinități. Astfel, JAZZ BASTION se bucură de contextul ideal pentru întâlnirea dintre artiști emblematici și un public dornic de experiențe acustice la cel mai înalt nivel.

În luna lui gustar, Brașov devine punctul de întâlnire pentru zeci de artiști redutabili, care vor bucura publicul cu stiluri și sonorități variate, pe parcursul a 6 concerte-eveniment. Fiecare va deschide poarta lumilor sonore vibrante, oglindite în diversitatea stilurilor interpretative cu parfum european și american.Primul eveniment este susținut de Adrian Nour Band, joi, 1 august, orele 19:00, la Bastionul Artiștilor din Brașov.

Adrian Nour este actor, muzician și dansator de step, cariera sa profesională cuprinde numeroase apariții în spectacole de teatru, dar și de musical, dans contemporan sau pantomimă („Fantoma de la Operă”, „Romeo și Julieta”, „Necuvinte”, „Mamma mia”, „My Fair Lady”, “D’ale noastre”, „Folia, Shakespeare & Co”, „Iona”, „#EmojiPlay”, “Harap Alb – play again”, “Next to normal”, “Royal Fashion”, “Rebecca” etc.).

Și-a început activitatea muzicală prin participarea la „Vocea României” în 2013, ajungând până în etapa finală a concursului.
Susține numeroase concerte alături de Trio Zamfirescu, dar și împreună cu trupa sa de jazz. În 2018 a înființat „sTAP Studio”, prima școală de step din România.

Programul JAZZ BASTION. TOGETHER

Concertele din stagiunea JAZZ BASTION au loc la Bastionul Țesătorilor din Strada George Coșbuc, nr. 9, Brașov, de la orele 19:00, în zilele 1, 8, 16, 17, 22 și 29 august.

1 august, orele 19:00 – Adrian Nour Band (România)
8 august, orele 19:00 – Ipso Facto (Irlanda)
16 august, orele 19:00 – Oddgeir Berg Trio (Norvegia)
17 august, orele 19:00 – Lusi Gianluca/Simone Zanchini/Luigi Masciari Trio (Italia)
22 august, orele 19:00 – Jim Rotondi Quartet (SUA)
29 august, orele 19:00 – Bagyi Balazs New Quartet (Ungaria)

Accesul publicului la evenimente va fi gratuit, în limita spațiului disponibil.

Pe lângă concerte, organizatorii au desfășurat până pe 21 iulie un concurs de creație pentru tineri artiști pentru realizarea design-ului unui photoframe care va fi amplasat la Bastionul Artiștilor pe perioada stagiunii, pentru care pun la bătaie o recompensă în valoare de 1.500 lei. Publicul va fi invitat să se fotografieze împreună și să posteze instantaneele pe social media cu hashtag #jazzbastionTOGETHER.

JAZZ BASTION. TOGETHER este un proiect finanțat din bugetul Municipiului Brașov, organizat de Asociația „Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România” cu sprijinul partenerilor – Muzeul Judetean de Istorie Brasov și Asociatia Forums.

Ediția proiectului JAZZ BASTION III. GLOBETROTTER (2023) a fost onorată cu titlul de PROIECTUL MUZICAL AL ANULUI în cadrul Galei Premiilor Anului în Cultură Brașov 2023, organizată de Consorţiul Cultural Corona Brașov, marcând aprecierea publicului, sectorului guvernamental, a breslei și presei de profil.

 

Bastionul Artiștilor

Bastionul Țesătorilor a devenit în perioada pandemiei un spațiu în aer liber menit să găzduiască evenimente artistice în siguranță. Acolo au fost prezentate producții muzicale ale Filarmonicii și Operei, precum și piese de teatru care nu puteau avea loc în spații închise. Așa se face că anul următor Bastionul Țesătorilor a fost „botezat” Bastionul Artiștilor – concept curatorial dezvoltat de Muzeul Județean de Istorie din Brașov, ca atare a rămas fidel acestui scop de a adăposti arta. Pe fondul pandemiei, prima ediție a proiectului multianual JAZZ BASTION a avut tema „terapia prin artă” și a demonstrat rolul terapeutic al muzicii, inspirat din experiențele personale ale artiștilor care au transformat cele mai frecvente stări emoționale din pandemie în momente artistice care ilustrau tristețea ori disperarea, de pildă. În urma unor apeluri de proiecte, au apărut colaborări multidisciplinare între muzică și poezie, care au transformat stagiunea JAZZ BASTION într-un loc îndrăgit de localnici, dar și de turiști.

Muzeul Județean de Istorie Brașov

Este între cele mai importante instituții culturale publice ale județului Brașov. Deține cel mai mare patrimoniu istoric mobil al județului Brașov (159.255 piese), acoperind toate epocile istorice, din preistorie până în perioada contemporană. Este liderul muzeelor locale după criteriul numărului total anual de vizitatori, inclusiv categoria de beneficiari tineri și elevi. Muzeul organizează diverse evenimente culturale (expoziții, seminarii, conferințe, dezbateri, festivaluri etc.), în parteneriat cu instituții și organizații publice sau private. În perioada în care sectorul artistic a fost printre cele mai greu încercate de pandemie, s-a născut la Brașov proiectul ,,Bastionul Artiștilor” prin care Muzeul Județean de Istorie Brașov, la inițiativa managerului Nicolae Pepene, a pus Bastionul Țesătorilor la dispoziția instituțiilor de cultură din Brașov ca spațiu alternativ pentru organizarea evenimentelor în aer liber, în condiții de siguranță impuse de măsurile legale pentru prevenirea îmbolnăvirii cu noul coronavirus. Lansat sub sloganul ,,Dacă vă place arta puteți să ne priviți de sus”, proiectul local a stârnit mult interes în rândul artiștilor independenți și a căpătat anvergură națională, generând în 2020, 2021 și 2022 adevărate stagiuni estivale.